В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

БИЗНЕС МОДЕЛИ И БИЗНЕС ПЛАНОВЕ

Какво следва?

Веднъж след като сте изготвили бизнес модела и бизнес плана си следва тестване, напасване и събиране на информация за възможни клиенти.

Болката

Намерете хората, които имат болката, която може да облекчите! Какво е? Досега говорехме, но не изрично за болки. Естествено, не е задължително да са физически. Болката е нещо неприятно, от което искаме да се отървем: неприятно задължение, нужда или прекомерни усилия. За да си спестим тези неприятности сме готови да дадем пари. Нека друг да се погрижи да бъде свършено.

Клиенти

След като намерите как да се свържете с клиенти, направете ясно, че можете да решите проблемите им- може да се наложи да ги образовате, да ги вдъхновите, и т.н.

Зависи на кой етап са. Оглеждат ли се или са готови да купуват, но не са сигурни дали вашето решение е най- подходящото. Може да си мислите, че няма как да знаете тази информация. Но това зависи от визията ви: ако предлагате супер специфична услуга, която биха търсили тесни специалисти (например мерки срещу изоставяне на кошницата в електронни магазини), е едно; ако се опитвате да привлечете нова аудитория да открие предимствата на предлаганото от вас (например градинарство за апартамента), е друго.

За да продавате повече ви трябва или повече трафик (както край магазина ви, така и онлайн на страницата ви) или да убедите по- голяма част от хората, който минават/ посещават да купят. Помислете върху кое от двете ще се съсредоточите.

Партньори

Помислете с кои партньори може да работите?

Намерете организации или професионалисти, с които се допълвате. Така единият може да праща клиенти към другия и обратно. Такава синергия може да има между дизайнер и програмист, преводач и редактор, копирайтър и маркетьор и т.н.

Ако сте сам, може да се свържете с организация, която върши подобни неща. Когато те имат прекалено много работа, може да ви повикат на помощ или може да предложите някакъв проект/ курс/ събитие, по което да работите заедно.

Ходете по събития, където да съберете визитки и да раздадете своите. Скоро след това им напишете лично съобщение идеално с нещо полезно, за което сте си говорили. Свържете се с тях! Неслучайно имате контактите им- различно е да работиш с някой, с който си се запознал, дори за няколко минути.

Процеси и системи

Създайте процеси, които да водят клиента ви стъпка по стъпка. Знайте точно какво трябва да се случи, когато спечелите нов клиент. Навременната и ясна комуникация предотвратява забавяне на проекта, по който се работи, и спестява много главоболия. Какво може да автоматизирате или делегирате, за успявате да спазвате договорените срокове.

Изберете инструментите си

Може да ползвате обикновена текстообработваща, имейл и програми за електронни таблици, но да настроите Google Drive, имейл на собствен домейн или счетоводна програма си има своите предимства.

Отново

Повторете всичко, което е минало успешно!

Ползвайте завършените си проекти, за да си съставите портфолио. Портфолиото не е само за артистични професии (дизайнери, писатели), но и за всички останали. Какво да включим тогава? Казуси, лична философия, снимки от процеса при брейнсторминг например, презентации, които сте изнасяли или други събития.

Също минали клиенти може да ви пращат нови, както и отзиви и препоръки. А защо не и да ви наемат отново? Затова проверявайте как върви при тях след като сте им продали продукта или сте им предоставили услугата. Просто им пратете кратко съобщение. Предишните ви клиенти са в пъти по- склонни да купуват от вас.

Обмислете модела

След като имате работещ продукт, помислете какво още може да предлагате. Не е задължително целият ви доход да идва от едно място.

Освен това различните модели имат различно качество: абонаментите (примерно за техническа поддръжка или за телевизия), понеже ви докарват доход всеки месец, са по- изгодни от еднократната продажба.

Ако имате книга с практическа насоченост, защо да не я превърнете в курс, който може да преподавате в продължение на седмици.

Вложете фантазия и разум и изградете бизнес, който да позволява и подкрепя начина на живот, който бихте искали да водите.

Възможностите са огромни!

Предишен Следващ