В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

БИЗНЕС МОДЕЛИ И БИЗНЕС ПЛАНОВЕ

Какво представляват бизнес моделите и планове

Може и да не го знаете, но вие вече имате бизнес модел. Въпросът е дали е добър.

Бизнесът сте вие.

Най- вероятно бизнес моделът ви е бил обвързан с това да продавате труда си или по- точно времето си на само един клиент, който наричаме работодател. Има си всичко както трябва за една сделка: договор, продукт (труда ви) и заплащане.

Но като при всеки бизнес не е задължително да имате само един източник на доходи/ клиент. Сигурно сте имате колеги, които освен главната си работа изработват бижута, водят курсове по йога или правят преводи в останалото време, за да допълват бюджета си.

Това ви освобождава например да приемете позицията, която ще е най- благоприятна за кариерата ви в дългосрочен план, дори заплащането да не е идеално за момента.

Дори да нямате страничен бизнес, да познавате модела на шефа си може да ви подскаже как да се отличите, за да се изкачите по кариерната стълбица по- бързо.

Ако пък сте собственик на бизнес, най- вероятно предлагате някакво решение на няколко клиента- било то 5 или 5000. Но това не е единствения вариант- ще видим различни бизнес модели по- нататък.

Бизнесите също може да имат повече от един начин да печелят пари. Първо, може да имате няколко дейности в различни сфери; после може да имате множество продукти или услуги; и накрая може да споделите наученото или използването в хода на някой проект примерно под формата на книга, софтуер или консултации.

В такъв случай, гледайте на някои от страничните продукти на бизнеса ви като на инвестиция. Например ако е трябвало да правите много проучвания, свързани с някакъв административен въпрос, може да организирате семинар по въпроса, да опишете опита си, съвети и стъпки в блог публикация или дори книга, в зависимост от тематиката, а защо не и да създадете приложение, ако имате ресурсите. Дори да не печелите директно от някои от тези неща, може да ви послужат за маркетинг цели.

Понякога имаме основна дейност, но като странични проекти се заемаме с разни неща, които ни носят някакъв малък доход. Тези проекти спокойно могат да станат основни като се разработят, но това изисква да вложим в тях повече време и усилия. В такъв случай, може да се замислим кое би ни носило повече удовлетворение, защото по- доходоносното занимание понякога би било мъчение, ако не ни се струва чак толкова смислено.

Предишен Следващ