В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

БИЗНЕС МОДЕЛИ И БИЗНЕС ПЛАНОВЕ

Бизнес план, определение и съвети за писането му


Произход

През 70-те години, след петролната криза, банкерите за пръв път усещат, че предлагането може да е по- голямо от търсенето. Светът е станал по- несигурен. Затова приспособяват документацията на най- напредналата сила в областта на планирането, а именно Съветския съюз.

Когато се говори за бизнес план, обикновено се изтъква, че ще трябва за пред инвеститори като банкери, партньори и прочие, но бизнес планът е документ, който служи главно на вас като собственик на бизнес.

Променяйте го!

Бизнес план не се пише наведнъж. За изготвянето му е нужна всякакъв вид информация, обмисляне и напасване, така че не е достатъчно да седнеш еднократно и готово.

Затова първоначално просто нахвърляйте основните положения, що се отнася до бизнеса, който си представяте. Също не е нужно да започвате да пишете от първата секция. Изберете аспекта, който ви е най- интересен. Така ще получите първоначален тласък!

Ще се окаже, че има доста детайли, за които трябва да решите. И ето, че имате чернова, а не се взирате в бял лист. Освен това, бизнес планът не е никога завършен. Винаги може да добавяте или премахнете нещо.

Но ви съветвам да не спирате дотук. След като имате израз на нещата, които смятате, че са верни и които смятате да направите, е време за валидиране и проучване.

За да е възможно най- добър, може да се наложи да говорите с експерти- счетоводители, адвокати, инженери, програмисти и т.н.

Ако в процеса на развиването на идеята сте намерили по-интересен проблем, който да решавате за своите клиенти, тогава е време да го обмислите в подробности като осъвремените бизнес модела и бизнес плана си.

Препрочитайте го редовно!

Поне веднъж месечно си припомняйте какви са целите на бизнеса, както са записани е бизнес плана ви.

Ако той все още отговаря на посоката, в която сте поели, там ще има подсказки къде да насочите усилията си в моменти, когато няма спешни задачи.

Дължина

Не слушайте, когато ви казват, че дължината му трябва да три (може и да не е достатъчно, но ако може да отговаряте на място, е практично за да запознаете замесените поне с основната идея) или пък четиредесет (никой не си казва "Еха, супер, имам да чета цял роман за нечии бизнес.") страници.

Валидиране

Споделете идеята си с двама приятели и двама непознати. Ако не я разбират, какво не им е ясно? Опитайте с други думи.

Ако се окаже,че не е достатъчно, помислете може ли да привлечете съвсем различни потенциални клиенти. Намерете двама бъдещи клиенти и разговаряйте с тях. Как са се справяли с проблема, за който предлагате решение, досега? Какво им липсва при сегашното положение?

Мисловният модел, който сте си съставили на пазара, който се стремите да обслужвате, доколко отговаря на действителността. Какво е търсенето на вашия продукт в цифри и проценти.

Числа и закони

Какъв вид фирма ще основете също може да има голямо влияние впоследствие. Обсъдете го с адвокат. Обадете се и на счетоводител, за да ви посъветва как да издавате фактури, какви данъци ще трябва да плащате, как да отворите банкова сметка (колко да депозирате, алтернативни имена).

Оформление

Докато подобрявате плана си, принтирайте, за да може да подчертавате и да добавяте бележки. Размествайте параграфи, за да е текстът логически свързан.

Когато свършите с писането, не забравяйте да сложите корица. Нямате представа колко по- официален и вдъхващ доверие ще изглежда планът ви.

Планът НИКОГА не отговаря на реалноста, но това не го прави по- малко ценен!

Компактността и краткостта може и да са предимство, когато излагаме идеите си. Изгответе така наречения elevator pitch, което е синтез на бизнес идеята ви с няколко изречения.

Предишен Следващ