В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

БИЗНЕС МОДЕЛИ И БИЗНЕС ПЛАНОВЕ

Други бизнес модели

Най- древният бизнес модел е магазинчето на дребно. Имаш лехичка или козичка, или си търговец и отваряш някаква сергия или будка на пазара, където да продаваш стоката си.

При директната продажба пък не хората идват при теб, а обратното. Усилието е вашо. Това е търговията от врата на врата с козметика и енциклопедии, или чрез организиране на парти (примерно както правят Tupperware).

Интересен е моделът с примамката: тук печалбата идва не от придобивката, а от консумативите. Така самият продукт се предлага на скромна цена или дори на загуба, но това се избива по- късно. Типични примери са принтерите с техните скъпи касети с мастило, или мобилните телефони, които може да вземеш дори и за десет лева, но трябва да плащаш всеки месец увеличени сметки.

Друг такъв модел залага на поддръжката, а не на продукта. Например когато си инсталираш базата данни Oracle, плащаш не толкова за самия софтуер, а за техническа поддръжка, тренинги и работилници. Също така всяка компания има различни нужди, така че биха готови да заплатят екстра за помощ с персонализирането/ настройването или допълнителна функционалност.

При франчайзинга утвърдена фирма предоставя на партньора си разработени и проверени знания, процеси, марки и обучения най- често срещу процент от месечния оборот. Такива франчайзи са част от веригите за бързо хранене като тези на Макдоналдс или Бъргър Кинг.

На лизинг може да отдавате някакво имущество, обикновено коли, срещу ежемесечни вноски. Вие оставате собстеник, но се ползва от друг човек, докато той не реши, че нещото не му е нужно или иска да го изплати докрай и да го притежава.

За по- нематериални продукти имаме модела на членство, който се ползва както за благотворителни организации, когато даряваш всеки месец определена сума; така и за професионални организации като профсъюзи и асоциация. Ползва се и когато се присъединяваш към някакъв клуб: фитнес клуб, кънтри клуб, или дори клуб с карта за пазаруване.

Друг подобен класически модел е абонаментът; всичко започва от вестниците и списанията, но вече се ползва за билети за сезона на операта или балета, за музикални услуги, телевизия, интернет, както и за кутии с пресни плодове, книги, образователни комплекти и т.н.

Докато за интернета и телевизията се плаща фиксирана цена, за други услуги като електричеството и водата действа моделът плати каквото си ползвал.

При модела премиум най- важното е качеството и личното отношение. Става въпрос за продукти като Rolls-Royce, BMW и Mercedes-Benz в автомобилната индустрия, чанти Gucci и часовници Rolex; и услуги като личен шофьор, готвач или шивач. Успехът зависи много от марката, тъй като от определено ниво на качество нагоре разликите са незабележими.

Програмите афилиейт са подходящи за хора с огромна публика, които нямат собствен продукт. Едната страна иска да продава консултации или курсове или някакви изделия, а другата страна има платформа. В този случай разпределението може да стигне до 50%, ако предлагания продукт има нисък допълнителен разход за бройка (главно онлайн продукти като електронни книги и курсове).

Моделът тухли и кликове се ползва от бизнеси, които имат както електронен, така и физически магазин: може да поръчате дрехи онлайн, но да минете да ги вземете в магазин.

Сравнително нов модел е дропшипингът, при който не държите нищо при себе си, а друг изпълнява поръчката след като сте я спечелили, обикновено благодарение на онлайн сайт. Вашата роля е да продавате, а производителят поема всичко останало като складиране, доставка и т.н.

Ако имате по- голяма наличност, която да пласирате сравнително бързо може да организирате аукциони, наречени още търгове. Сайтове като ebay имат такива продукти, за които наддаваш. Ползва се и при офертиране на поръчки. Разбира се има и другия вид за редки антики и произведения, където вместо да печели най- ниската оферта, се стига понякога до астрономически суми.

Модел, който изисква по- голям трафик е фримиум. Ползва се най- вече за софтуер, медия, игри или уеб услуги, но пари се начисляват за разширени или допълнителни функции, и виртуални стоки. Така печелят и създателите на Pokemon Go, Evernote или Skype.

Моделът назови цена (плати каквото можеш) се използва често и от нестопански организации, но ако искате да свалите книга или албум и ви предложат сами да определите какво бихте дали или какво е справедливо възнаграждение за автора, тогава си имате работа с този модел.

Моделът един ден, една оферта е точно каквото звучи. Всеки ден магазинът, за който се се абонирали, ви праща само един артикул, подрбран или според интересите ви или според доколко е специален или според качеството му. Така този, който го предлага може да получи отстъпки от количество, а вие купувате от някой, на чийто вкус се доверявате.

Все повече стартъпи работят по модела купи едно, дари едно. Купуваш си например очила (Warby Parker) или обувки (Roma Boots), а фирмата дарява един чифт на хора в бедствено положение, сираци или бедняци.

Когато успеха на бизнеса ви зависи от постоянното приемане на нови членове това се нарича мулти-левъл маркетинг (МЛМ) с реални продукти и пирамидална схема, когато говорим за финансови продукти. Този модел не е устойчив, защото след няколко нива привлечени хора, за да получавате приходи ще са необходими повече хора, отколкото има на земята. Затова се счита за измама.

Съвети

Моделите може да се комбинират, а може и да проявите креативност и да измислите някой нов.

Не е достатъчно да изберете категория като моден консултант, маркетинг специалист или всяка друга професия. Трябва ви солиден план за действие, който да взема предвид всички аспекти на бизнеса. Не е важно да е оригинално, а да работи.

Немалко програмисти може да пресъздадат версия на която и да било социална мрежа с основните функции. Тогава защо някои такива сайтове успяват да привлекат публика, а други- не.

Един фактор е бизнес модела, а друг да започнеш от ниша.

Фейсбук започва от само един университетски кампус и чак после се разраства до милиони потребители.

Зависи ли продукта ви от някаква мрежа (както facebook, airbnb) започнете от търсенето. Къде да намеря хората, които биха имали ползва от създаденото от нас?

Успех и провал

Само половината от бизнесите ще оцелеят след пет години, а едва 10% след десет, като след това с времето шансът се увеличава.

А за стартъпите положението хич не е розово: 90% се провалят.

Тази статистика зависи също от сектора.

По- често причината е финансова, отколкото доброволно затваряне.

В началото не се тревожете дали идеята е мащабируема (scalable), винаги може да ъпгрейднете и да наемете повече хора, щом продуктът ви има такъв успех. Започнете с възможно най- минималния продукт, който показва колко сте специални, но няма всички онези допълнителни характеристики, които все пак би ви се искало да добавите.

Ползата, която клиентите ви могат да получат от вашия продукт е или добавяне на стойност или свиване на разходите им. Към какво се стремите- да добавяте добри или да намалявате нежелателните елементи?

Замислете се, кое е най- важно във вашия бизнес. Не винаги парите трябва да са водещи, макар че за да има продължителна промяна той трябва да е устойчив (sustainable), не само финансово, но и по отношение на ресурсите. Други важни фактори са социалното (не само клиенти, но и служители) и природното влияние.

Филантропия, защита на околната среда и общество

Някои тенденции, над които все повече собственици на бизнеси се замислят в днешно време:

  • филантропска дейност
  • социална отговорност (микрофинансирането, измислено от Мухмад Юнус)
  • енвиронментализъм (замърсяване, соларна енергия, веганизъм)

Има ли противоречие между общественото и бизнес благо?

Когато размишляваме над този въпрос има два принципа:

  • благотворителност: печелим пари затова може да си позволим да даваме на несретните/ некъсметлиите;
  • пазител: на бизнеса се гледа като на благодетел, така че щедростта е вградена в самия модел, а околната среда и общността са важен фактор при вземането на решения, свързани с развитието на фирмата.

Смята се, че бизнесът има два продукта: икономически и социален. Затова все по- често предприемачите отделят на правенето на добро централна роля.

Предишен Следващ