В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ДА СЪЗДАВАМЕ ГРАФИКИ

Какви цветове да не използваме

Толкова важно колкото какви цветове да изберем, така важно е и да знаете какви цветове да не използвате.

Цветове, които са избягваме

Тъй като не се среща често в природата и съответно изглежда странно за човешките очи, избягвайте чисто черно. Вместо това за предпочитане е да го замените с тъмно сиво, кафяво или дори тъмно синьо.

Вече видяхме защо са толкова опасни допълващите се цветове, особено зелено и червено, което е най- често срещан проблем при далтонистите, но ето някои заобиколки.

Първо, ползвайте единият цвят само за дребни акценти.

Второ, не разчитайте само на цвета за контраста, а ползвайте за всеки случай допълнително очертания, подсказки или друго разграничение.

Трето, намалете наситеността на единия от цветовете.

Грешката, която лично ме дразни е ползването на светли цветове на бял фон. Много сайтове слагат светлосив текст без контраст с фона, който признавам изглежда лъскаво, но се чете ужасно трудно.

Избягвайте и прекалено ярките или неонови цветове, защото взирането в тях натоварва.

Помислете за хората, страдащи от цветна слепота

Пълната цветна слепота е рядка, но около 8% от мъжете и 0.5% от жените страдат от някакъв вид далтонизъм, най- често свързан със зеления и червения цвят.

Ако се чудите дали цветовата ви палитра се вижда ясно, пробвайте разширение на Chrome като Accessibility Developer Tools или Color Contrast Analyzer.

Програма като Gimp има симулация, която може да видите като отидете на View > Display filters... > Color deficiency.

В Photoshop това става като в менюто цъкнете View > Proof Setup и изберете една от двете опции, които отговарят на два вида цветна слепота.

Предишен Следващ