В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ДА СЪЗДАВАМЕ ГРАФИКИ

Разликата между вектор и пиксел

Преди да се заемете със създаването на каквато и да било графика, добре е да сте наясно с двата основни начина, по които компютрите запазват визуална информация.

Съществуват два вида изображения: векторни или растерни (още наречени битмап).

Векторните обикновено са лого, илюстрации и технически чертежи, а растерните са например сканирани документи и снимки.

Векторните картинки се съхраняват с помощта на форми и математически пресмятания и формули, а растерните- като пиксели.

А по- точно?

Какво е пиксел?

Просто точка на екрана, която може да приема различна стойност, която определя цвета ѝ.

Повечето екрани показват около 70 до 100 пискела за инч, но това зависи от резолюцията (dpi) и настройките на монитора. Ако се вгледате отблизо може и да ги видите.

Растерните изображения са като картина от движението поантилизъм- ако си съвсем близо виждаш само точки, но ако отстъпиш две крачки сцената се разкрива.

За сметка на това векторните изображения изглеждат еднакво добре на химикалка и на билборд.

При тях картинката може да се увеличава без качеството да пострада. Затова когато е необходимо за предпочитане е оргиналът да се направи с векторна програма, след което се изваждат растерни копия с необходимата големина.

Всъщност е възможно и растерните изображения да се уголемят, но компютърът трябва да предположи какво да има на новите точки чрез процес наречен интерполация, което не винаги води до задоволителни резултати.

Един от недостатъците на векторните изображения е, че отнемат повече място, което може да е проблем на по- скапан интернет.

Освен това, поддръжката на векторни графики в уеб пространството засега не е идеална, така че понякога картинките не се показват както трябва. За да се избегне този неприятен сценарии на сайтовете все още се ползват предимно растерни графики.

Как се познават?

С каква графика си имаме работа може да познаем по разширението- буквите след точката в края на името на файла.

Най- разпространен поради малкия размер на файловете е форматът jpg. Ако желаем картинката ни да поддържа прозрачност, тогава се ползва png, а за да се движи- gif.

Това са растерните графики, а ако ви трябва векторна, обикновено ще видите svg или eps накрая.

Програмите

По- горе са изброени готовите графики (тоест не може да се редактират, а само да се гледат), но обикновено програмите за обработка на изображения си има собствен формат като psd (Photoshop) или ai (продукти на Adobe).

Такива програми за създаване и обработка на векторни картинки са Illustrator, CorelDraw и Inkscape (безплатна), а за растерни картинки са разбира се Photoshop и GIMP (безплатна).

Ако сте нови в работата с такива програми ви препоръчвам да си свалите някоя и да си поиграете, за да имате основна представа как се ползват и да можете да пробвате нещата, които ще разгледаме по- нататък.

Цъкнете за уроци по Inkscape или GIMP!

Предишен Следващ