В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ДА СЪЗДАВАМЕ ГРАФИКИ

За създаване на последователност

Когато ви е необходимо да покажете разнообразни (хетерогенни) изображения, но всичко да не изглежда хаотично или случайно смесено, трябва да намерите начин да обедините изгледа в единна естетика.

Говорим за миниатюри в портфолио, албум на сайт или дори във Facebook или елементи от инфографика.

Цветове

Първият вариант е да ползвате еднакъв цветови филтър. Това ще рече да наложите над снимките полупрозрачен слой, който да оцветите в еднакъв цвят. Черното се явява очевидният избор, но в зависимост от търсения ефект, може да изберете някой друг цвят, който се връзва.

Рамка

Може би най- простият начин да уеднаквите колекция от несходни изображения е чрез рамка. Тя най- ясно разграничава отделните елементи, така че очакванията ни разнородните елементи да си пасват намалява.

Бяло пространство

Подобен резултат се получава ако оставите повече пространство между два елемента, но тук трябва да разчитате на усета си. Макар че е повече или по-малко очевидно, заслужава си да се спомене, защото понякога ни е страх от празни пространства.

Форми

Следващият вариант е да използвате форми. Най- вървежно би станало с кръгове или с наложени етикети, но дори правоъгълник с леко заоблени ъгли като при Pinterest са достатъчни за разграничение.

Шрифтове

Още един начин за създаване на чувство за консистентност е чрез типографията. Пробвайте някой по- характерен шрифт, увеличете размера или ползвайте въображението си.

Икони

Друг начин да постигнете съгласуваност става с помощта на монохромни икони. Дори сниманите обекти да са разпиляни и разнообразни, ако са в един и същ цвят няма голямо значение.

***

Накрая, вместо да се опитвате да скриете шареницата, пробвайте да постигнете абстрактност като показвате само изрязани снимки или удебелите чертата, която ги разделя.

Предишен Следващ