В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ДА СЪЗДАВАМЕ ГРАФИКИ

Какво да сложим на заден фон

Независимо дали ви трябва фон за уебсайт, за корица или за илюстрация, да оставите просто бяло пространство или някакъв случайно избран цвят намалява ефектността на дизайна.

За щастие съществуват няколко варианта, които подхождат за случая без да се налага да се заемете с изработването на нещо сложно или изискващо усърдие.

А ползата си заслужава, защото така предавате по- добра представа за връзките между главното и света.

Например ако имате модна скица може да загатнете на какви събития може да се носи облеклото с няколко щриха. Или ако списвате блог за дзен, може да сложите снимка на вода, която да подсказва за спокойствие, промяна и непосредственост.

Цветове

Освен това дори по- различна цветова гама би наложила по- различни емоции.

Ненатрапчив вариант е да ползваме геометрични или други форми в пастелни цветове. Изберете го ако имате плътни цветове или линии като основна илюстрация.

Размазано

Тъй като целта ни е да подчертаем това, което имаме на преден фон, а не да отнемаме фокуса, първото ми предложение е буквално да сложим фона извън фокус.

Така след като направим снимка, за да стане тя размазана може да ползваме филтъра за замъгляване (Blur) в програмите за обравотване: Гаусово замъгляване за по- статични теми и скоростно замъгляване, ако темата ви изисква по- вълнуваща или динамична образност.

Допълнително може да добавите също отблясъци от обектива (Lens Flare), което вече свързваме с красива и мечтателна кинематография.

Подобен ефект се получава когато снимате с техниката боке (bokeh), тоест да се получат отблясъци от далечни светлини. Красота! Става ако използвате приближаване (Zoom), режим "Приоритет на бленда" (Aperture priority) или чрез фокусиране и дръпване на камерата в последния момент.

Градиенти

Друг фон, който предлага интерес с малко усилия, е градиента. Това представлява преливане от един цвят към друг: може да е по протежението на линия или от една точка- навън (радиално). Лесно става с помощта на програма като Photoshop.

Текстури

Още един прост начин, който обаче изисква предварително планиране, е използването на текстури.

Гладката повърхност не предлага на какво да се спре окото ви.

Леките драски, неравности и грапавости не променят драматично облика на фона, но едва доловимите несъвършенства ни предизвикват да осъзнаем двуизмерния фон с чувството си за допир.

Комбинация

Обикновена снимка може да е прекалено разсейваща, затова може върху нея да наложите текстура, на която да намалите непрозрачността (Opacity).

Може да сложим само силует на сгради, дървета и т.н. Това е стилистично решение, което подхожда на детайлни предни планове.

Някои правила

При правенето на заден фон е полезно да се спазват някои правила.

Избягвайте непрекъснатите линии и паралелите, защото те водят окото, а целта ни тук е да не отнемаме внимание от фокуса на картината или уебсайта.

Също тренирайте с перспективата, за да не се стори странен някой ъгъл или изглед на обект.

Ако ще слагате обекти надалеч, направете ги изсветлени като че ли са обгърнати в мъгла или просто се подчиняват на законите на оптиката.

А когато търсите идеи за заден фон, помислете какви са естественото обкръжение и контекст на изобразеното- за сайт за пътуване, може планини и езера; за илюстрация на доктор, може болнично легло; а за трактор- поле.

***

Да си направим фон може да ни послужи освен за уебсайтове и илюстрации, също за презентация. Черен текст върху бяло не само е скучно, но и може да е прекалено ярко, ако сме в зала със загасени светлини.

С малка промяна на илюстрацията ни, може да получим съвсем различен ефект.

Предишен Следващ