В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ДА СЪЗДАВАМЕ ГРАФИКИ

От триизмерния към виртуалния свят

Понякога по- лесно отколкото да рисуваме дигитално става да пренесем създаденото от лист във виртуалното пространство.

Първо, повторете скицата си с химикал или фулмастер. Колкото по- отчетливо си личи, толкова по- лесно ще се преработи после.

Има два начина да вкараме илюстрацията си в компютъра: сканиране и заснемане.

Със скенер

Ако ще ползвате скенер, гледайте да направите настройките на по- голяма резолюция, защото после щом го намалим изображението ще има по- чисти линии. Сложете го също на поне 600 dpi (dots per inch), за да получите достатъчно информация.

С фотоапарат

Ако ще ползвате фотоапарат или смартфона си, нагласете ги за близко снимане. На дигиталните камери обикновено трябва да натиснете бутончето с цветенцето. Сложете листа на място с достатъчно светлина- близо до прозореца, но не огрявано пряко. Ако имате подръка от другата страна ползвайте бели картон или опънато парче плат, от което да се отразява светлината от другата страна. Направете няколко кадъра- на голям екран може да изберете по- добре кой е най- подходящ.

Обработка

Веднъж като отворите файла в програма за обработка, най- напред трябва да направите линиите по- черни, а останалото- по- бяло.

Най- лесно става като промените яркоста и контраста.

Това може да стане като използваме няколко инструмента: хистограма (нива), криви или чрез плъзгач.

След това остават някои довършителни щриха: изтриване на точици, оправяне на перспектива и може би добавяне на цвят.

Друг вариант е да векторизирате рисунката, но това отнема повече време и усилия. Ако ще го прерисувате с така наречените пътеки (paths), оцветете оригиналната рисунка в друг цвят (син или червен), защото на горния слой ще личи по- добре.

Последното нещо, което може да направите е да премахнете неизползваното пространство. Не всички слоеве поддържат прозрачност, така че може да се наложи да промените настройките като позволите алфа канал.

Предишен Следващ