В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ДА СЪЗДАВАМЕ ГРАФИКИ

Как да изберем цвят

За да изберем приятна палитра не е задължително да познаваме цветното колело, но помага.

Цветното колело

Ако не се сещате цветното колело се приписва на сър Исак Нютън, който го публикува към средата на седемнадесети век.

То се състои от три основни цвята, които не могат да се получат чрез комбиниране; а останалите са допълнителни. В дигиталният свят това са червено, зелено и синьо. Като ги наслагваме, може да получим другите затова са на трите главни страни на цветния триъгълник от RGB (Red Green Blue) модела, който се ползва най- често.

Въднъж като сме смесили и разположили цветовете имаме няколко традиционни комбинации, които обикновено изглеждат добре заедно.

Първата от тях включва комплементарните цветове, тоест цветовете, които седят един срещу друг на колелото като синьо и оранжево, жълто и лилаво или зелено и червено. Понеже контрастът между такива цветове е голям, те се подсилват взаимно. Но ползвайте един за акценти, а не по равно, защото иначе ще ви избодат очите. Завъртян начин да се възползваме от рязката разлика между комплементарни цветове е вместо директните противоположности да ползваме двата цвята, които стоят отляво и отдясно на единия от двата цвята.

Друг начин да избегнете този сложен баланс, може да заложите на аналоговите цветове, които са един до друг на колелото. Те няма да изглеждат странно, защото се преливат естествено, но ако искаме да привлечем внимание към някой елемент става малко по- трудно. Ако пък изберем съседен тон, но от същия цвят получваме монохромна палитра.

Добре е да изберем и един неутрален цвят- бял, черен или сив, който да не се натрапва, но да ни служи за повечето функции.

Значенията на цветовете

Когато избираме съчетание трябва да вземем предвид емоциите, свързани с цветовете: жълтото е веселост, а синьото- стабилност, поради което е предпочитано от бизнеса. Ако пък сте фирма, гордееща се със свежите или екологичните си продукти би трябвало да заложите на зеленото. Розовото обикновено се свързва с дамите, а мъниците са фенове на лилавото. Червеното е за смелите и ресторантите, а кафявото е сложно, но става за всичко свързано с земята или природата.

Ако работите за международна публика освен психологическите, вземете предвид и културните значения. На запад бялото е за сватба, но в Индия е за погребение каквото е лилавото в Бразилия и Тайланд. В Германия жълтото е символ на завистта за разлика от други страни като Египет, където е на късмет.

Как да си съставим палитра

Съществуват няколко начина за съставяне на палитра за проекта ни.

Намерете снимка, която ви харесва и с инструмент за определяне на цветовете вземете проба. Но внимавайте с пропорциите, защото някои цветове стават само за акцент, понеже са твърде крещящи.

На сайта Colour lovers пък се събират ентусиасти, които обичат да изнамират страхотни комбинации. Ето ви палитра наготово!

Но любимия ми метод е да ползвате приложението Coolors С негова помощ може случайно да попаднете на неочаквано добра комбинация. Ако пък само единия цвят ви харесва може да го заключите и да продължавате да натискате бутона Space. Предимство е и, че направо ви дава hex кода, така че може да го ползвате в интернет или в графичната си програма лесно.

Предишен Следващ