В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ВЪВЕДЕНИЕ В МАРКЕТИНГА

Разпространение

Нарича се още пласмент или дистрибуция, като това е частта, която е най- близка до логистиката.

Докато комуникацията е начин да се направи налична информация за продукта, разпространението е начин да се направи наличен самия продукт.

Офлайн и онлайн

Днес най- голямата разлика при разпространението е дали си набавяме продукта, който ни интересува физически (на място в магазина) или дигитално (електронна търговия).

Когато доставяме физически продукт има някои фактори, с които да се съобразяваме като опаковката (предпазване, съхраняване, естетика, задължителна информация за съставки и дата на разваляне), името (запомнящо се, ясно) и подредбата или така наречения мъчандайзинг.

Видове разпространение

Основните начини, по които да разпространявате продукта си са следните:

  • -интензивно: много посредници, Кока Кола
  • -селективно: малко посредници, луксозни стоки
  • -ексклузивно/ изключително, един посредник

Внимание! Ако имате сделка с продавач, но продавате по- евтино на собствения си сайт, каква е мотивацията им? Създава се конфликт, който намалява шанса разпространителят да полага усилия да продава точно вашите стоки.

В зависимост от броя на посредниците, се променя маркетинговата стратегия. При нула посредници главната тежест за промотирането на продуктите лежи на вашите плещи- тук става дума за директен маркетинг (поща, телемаркетинг, телешопинг, каталози). Когато посредниците са множество има различни варианти, но при всеки случай веригата ще изглежда горе- долу по следния начин: производител - представител на производителя - търговец на едро - агент/ брокер - търговец на дребно.

Колкото повече брънки има по веригата, толкова нараства сложността и съответно шанса за грешка.

Интеграция

За да придобиете предимство в сферата на логистиката, помислете за интеграция. Хоризонталната интеграция е да контролирате продукт, подобен на вашия (както Facebook купи Instagram или фирма за шампоани би придобила фирма за балсами за коса), а вертикалната интеграция е да имате собствена верига, която води до клиента, т.е. примерно да закупите някой от доставчиците си.

Интересен случай тук е франчайзинга, който представлява случай, при който вече успешна фирма (франчайзодател) предоставя своя опит, ноу-хау, и търговски марки на външен човек или организация (франчайзполучател), обикновено срещу процент от месечния оборот. За пример тук може да посочим най- вече вериги за бързо хранене като Subway и Burger King.

Запомнете, има смисъл да правите нещата като другите, защото това са проверени и сигурни методи, но не спирайте да измисляте свои си подходи!

Предишен Следващ