В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ВЪВЕДЕНИЕ В МАРКЕТИНГА

Комуникация

Преди да си купим какъвто и да било продукт, първо трябва да знаем за съществуването му.

Има няколко начина да го постигнем- може да ползваме една или няколко медии или други канали. Това се нарича комуникационен или промоционален микс.

Стратегия

Когато започнем да мислим как да съобщим на клиентите си за нов продукт, може да следваме следните стъпки:

започваме с медийната стратегия (цел, целеви групи, конкуренти, бюджет, календар) > избор на медия или алтернатива > избор на конкретна медия (пр. БТВ, списание „Здраве“) > определяне на времева рамка

Може да си мислим, че рекламата не ни влияе, но колкото повече сме изложени на нещо, толкова повече го харесваме. А дори да не сме фенове на някоя марка, ако любимата ни я няма, ще изберем по- известната през някоя непозната.

Медии

Медиите са най- често ползвания канал за достигане до потенциални клиенти. Тук се включват телевизията, радиото, билбордове, плакати, печатната преса, киното и интернет.

За какво са подходящи различните медии?

Всяка медия си има типичен обхват и особености. Замислете се коя е най- подходяща специално за вашия продукт. Ето някои насоки!

Телевизията достига до общо взето всички, най- вече възрастни хора, но затова й рекламата там е най- скъпа. В киносалона ще достигнете до младите и богатите клиенти. С афишите- главно до младите и активни мъже, при това бързо. А радио се слуша понякога целодневно в офисите на дребни бизнеси, както и хора с творчески или занаятчийски професии. Рекламата в списанията пък има най- дълъг живот. Колко пъти в чакалнята на зъболекара или фризьора сте попадали на списание отпреди година или повече.

За събития най- подходящи са радиото, плакати и ежедневната преса. А специализираната преса може да е полезна, ако имате обособена ниша. Например ако предлагате доставки на пресни плодове и зеленчуци, помислете за списания за здравословно хранене.

За скъпи и обмислени покупки като кола, публикувайте редовно в пресата, или рекламирайте по телевизията, тъй като там срока преди покупката е по- дълъг и потенциалния ви клиент има нужда от периодично напомняне.

Също от значение е сезонността: телевизия се гледа повече през зимата, когато на човек не му се излиза, а радио се слуша повече през лятото, когато сте навън или в движение. А понякога нямате голям избор, ако продавате сладолед, няма начин, трябва да рекламирате през лятото, а ако продавате оборудване за ски- през зимата.

След като всичко това е решено се изготвя рекламен брифинг, който се предава в рекламната агенция, която ще реализира самата кампания. Ако сте сравнително малък бизнес, опитайте поне да наемете талантливи копирайтър и/ или графичен дизайнер от сайтовете за фрийлансъри. Тази инвестиция ще се изплати.

Изборът на медия влияе също на запаметяването. Според коефициента на Моргенстерн при еднократно излагане то може да бъде от приблизително 5% за радиото, 15% за телевизията до 70% за кинорекламите. Естествено тези числа варират в зависимост от конкретната кампания. Но прекаленото повторение на рекламите също намалява ефективността. Така че е добре наситени периоди на рекламиране да се редуват с по- спокойни.

Ако не медия, какво?

Най- популярен след медийния маркетинг е директният маркетинг, когато осъществяваме връзката с клиента пряко, тоест без посредници. Това може да стане чрез изпращане на каталог, мейлинг или телефонни кампании, но най- вече в наши дни чрез интернет и по- конкретно имейл.

Друг начин е чрез организирането или участието в събития като панаири, салони, конгреси и семинари. Там можете хем да се срещнете с потенциални клиенти или служители, хем да започнете комуникация с тях- като запишете имейлите им, дадете им визитки, тениски или химикалки с контактите ви.

А не е задължително да сте сами, понякога дори е достатъчно само спонсориране- логото ви пак е видимо за всички участници. Може да спонсорирате цял куп различни неща като концерти, маратони, комикси и куп други. Това е също начин да покажете кои теми ви вълнуват и да допринесете с нещо хубаво към живота на околните.

Още канали, по които да достигнем до клиентите ни са жълтите страници, пиара (PR) или както се казва връзки с обществеността, които ни помагат, когато трябва да поддържаме взаимоотношения с правителствени агенции, местни общности и други външни страни, или маркетинга от уста на уста.

А в днешно време може и сами да се свържете с журналисти, които пишат по темата, която ви вълнува. Просто направете така че историята, която им предлагате да е наистина интересна- в идеалния случай имате революционен продукт, който ще промени света, но ако сте направили проучване примерно кои са най- обичаните сладоледени вкусове или коя дестинация е най- предпочитана, или сте спечелили някаква награда може да си осигурите публичност без допълнителни разходи.

Не е за пренебрегване и насърчаването на продажбите чрез разпродажби, намаления, купони и прочие средства.

Няма канал, който да е по- добър от друг, просто трябва да изберете този, който отговаря на нуждите ви.

Предишен Следващ