В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Какво е важно да знаем при първа работа

Заплатата, предимствата и луксозния офис не са най- важното, за да сте удовлетворени от работата си.

Освен това, дори и да сте научили цялата теория и да познавате индустрията си, когато започвате нова работа, особено ако ви е първата, ще срещнете затруднения.

Всяка фирма има свои политики, особености и начини на работа.

Дори да смятате, че вашият начин е по- добър (и обективно да е, защото обикновено докато фирмата се разраства, никой няма време за систематизиране и организиране), в началния период по- важно е да опознаете скоростта на работа и да се адаптирате доклокото е възможно.

Затова никой не очаква от първия месец да знаеш или правиш всичко. Ако сте динамична личност, бавния начин, по който се случват нещата може да ви изтормози. Но използвайте този пробен период за да оцените обстановката и собствените си нагласи.

Първа работа

Как си пасвате

Не се лъжете, че заплатата и други придобивки ще са достатъчна мотивация. Ако не се чувствате на място, рано или късно няма да издържите. Фирмената култура е много по-важна отколкото си мислят хората. Тя включва ценностите, кои хора получават повишения и как се държат управителите когато нещо върви зле или някой се провали. Как се справят? А какви възможности да реагирате ще имате при проблем?

Добре е да знаете не само какво да направите, но и защо. Това ще ви помогне да постигате не само своите цели, но и тези на организацията ви. Когато целите ви не са приравнени към тези на фирма не прогресирате. Например ако се фокусирате да оправяте натрупани проблеми, а колегите ви създават нови връзки, документи, къмити, изглежда, че не напредвате, а те печелят престиж. Обратно, ако организацията ви държи на традициите и йерархиите, а вие искате да пробвате нови подходи, се получават конфликти.

Хората

Дори като цяло компанията, в която работите, да е по- скоро експлоатативна, възможно е да се чувствате приети и заобиколени от приятели. Навсякъде има такива джобове, където се работи спокойно и необезпокоявано.

За жалост, на всеки му се налага да остава в далеч от идеалната среда. Дори и всички да са професионални и по- резервирани, важно е да опознаете хората, организацията и стила на ръководителя. Постарайте се да разберете какви са предпочитаните им резултати. Постарайте се да отговорите на стила им на комуникация. Факти и цифри ли им трябват или уверения; кратко и ясно ли да са написани докладите или да наблегнете на историята; на имиджа ли държат повече или на ефективността; в кой момент става да отидете при тях за помощ, ако не всичко върви по план; и т.н.

Проучете също към кого може да се обърнете при различни проблеми: дали в процеса на работа или с техниката. Не е задължително ръководителите или супервайзорите да са най- запознати с дадена задача. Вероятно по- специфичните не са ги вършили от известно време, но пък могат да ви помогнат с взаимовръзки и обща перспектива. За ежедневната работа проверете при колегите- всеки е добър в различни задачи.

Търсете обратна връзка, но бъдете критични дали е честна. Стресираните хора биха ви винили, за да вършите повече работа. В най- добрия случай, ще си намерите ментор (от друг отдел), който да е запознат, но да не е пряко засегнат от работата ви.

Кутията ви с инструменти

В първите месеци, вероятно най- важно ще ви се наложи да се фокусирате върху това как се работи с инструментите и да разберете кои са ви нужни най-често.

След като научите основите, е време да си създадете системи с използване на шорткъти и темплейти.

Разучете къде има прожектор, принтер, конферентна зала и как може да ги използвате: трябва ли записване, парола, при поискване ли е. Вижте къде е тоалетната, кухничката и най- посещаваните заведения наоколо.

***

Не забрявайте да се храните правилно и да спортувате. Ако не сте свикнали да седите по цял ден, изведнъж ще се учудите защо заформяте шкембенце, а всичко ви боли.

Останете цял един ден- от пристигането на първия колега, докато си тръгне последния, за да добиете представа какъв е ритъмът на работното място.

Записвайте си какво сте свършили, за да следите прогреса си и за по- голямо удовлетворение. Сред купищата информация и тривиални задания може да ви струва, че не сте свършили нищо. Не губете мотивацията си така.

Следвайте съветите какво да правите на ново място или вижте за какво да гледате в трудовия си договор.