В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

За какво да гледаме в трудовия си договор

Пари

Жалко е, но често отделът по Човешки ресурси ползва образци на договори, които някой отдавна е изготвил. Те обикновено съдържат някои несъответствия, но страхът да променят каквото и да било, за да не би, ако нещо се обърка, вината да падне върху тях води до неизгодни условия за наеманите.

Най-вероятно няма да имате шанса да промените договора си, но поне ще знаете за какво да внимавате и какво може да ви навреди.

Тези съвети са от моя личен опит, но в никакъв случай не твърдя, че имам някакъв правен авторитет, така че опичайте си акъла.

Успех и честито!

Политика на moonlighting

Някои работни места ви позволяват да развивате уменията и компетенциите си както на място, така и в свободното ви време.

Но други се стремят да ограничат възможностите ви да печелите пари настрана.

Ако знаете, че доходите от работата ви няма да покриват нуждите на вас и на хората, които издържате, проверете много внимателно дали в договора ви няма клауза, забраняваща ви да работите допълнително.

Клауза за конкуренция

В някои индустрии съществуват търговски тайни, които включват процеси, ценови листи и други компоненти които ако бъдат научени от конкурентите ще навредят на бизнес ви. Затова понякога за хора, които работят с такава поверителна информация в договора се включва така наречената non-compete клауза.

Според нея ви е забранено в определен период от време след напускане на настоящия пост да работите подобно нещо. Така конкуренцията няма възможност да се добере до последните ви тайни. Тази клауза също предотвратява кражбата на клиенти. Понякога не е нужна, но все пак се прилага.

Срок на предизвестие

Когато започваме нова работа сме ентусиазирани и не мислим че скоро или изобщо някога ще я напуснем, но това евентуално се случва. Тогава може да е от голямо значение какво предизвестие трябва да дадем. Стандартен и що- годе разумен срок е един месец. Обикновено за по-отговорни и ръководни позиции, той може да е три месеца. Но за жалост, тъй като договорите се правят по един образец, може да ви се случи такъв дълъг срок, дори и позицията ви да е по-техническа. За минимален период обикновено се смята 15 дни или около две седмици.

Разрешено ли е да говорим за заплатата си

Да разбереш размера на заплатата на колегите, особено ако вършат същата работа като вас, може да е неприятно. Но по-опасно е ако не ви е разрешено да си споделяте такава информация.

Понякога не може да разберем предварително дали ни е разрешено да споделяме колко голяма е заплатата ни от договора, а това е вписано в ръководството на служителя.

При всеки случай, в интерес на прозрачността е добре поне да имате тази опция. Ако ли не, поне знайте дали не нарушавате някаква точка, ако споделяте такава поверителна информация.

***

Е, това беше!

Полезни ли са ви тези подсказки или са прекалено очевидни?