В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Любимите ми клавишни комбинации и защо изобщо да ги ползвате

Не се замисляме, но научаването на една проста команда може да ви спести часове. Нали не ни е нужно да се замисляме много с какви много по- приятни занимания може да се запълни това екстра време.

Клавишни комбинции

Ако нещо ни отнема 5 секунди повече отколкото е необходимо, дори да го вършим по веднъж на ден, в края на годината ще сме изгубили около половин час. А повечето рутинни действия на компютъра се вършат поне десетки пъти на час: превключване на прозорци, копиране и т.н.

Общи къси клавиши

Без повече предисловия, за смяна на програмите ползвайте бутоните: Alt + Tab. В зависимост от инсталацията на операционната система, тук ще има или не възможност за отиване на десктопа. Иначе, ако натиснем веднъж бързо се връщаме на последната ползвана програма, а ако задържим Alt и цъкаме на клавиша Tab, ще видим подредени всички отворени програми, като тази, до която сме стигнали ще изпъква. Когато стигнем до желаната, просто трябва да пуснем клавишите и ето, че сме позиционирани точно.

За смяна на езиците (обикновено): Alt + Shift.

А ето и няколко шорткъта, които са най- полезни в браузъра.

Ако ви е страх, че вместо да цъкнете на някой таб, ще го затворите, Ctrl + Tab помага за преминаване към следващия подпрозорец. Натискайте докато стигнете желания таб.

Ако имате да се отървете от сума ти табове, ползвайте Ctrl + W, служи за затваряне на избрания подпрозорец.

Ctrl + D за запазване в отметките на статия, която ви се струва интересна.

При офис програмите

За смяна на активния елемент на страницата (много полезно при попълването на формуляри): Tab. Ще ви пренесе на следващия ред. Ползва се много и в Excel. Намира се най- вляво.

Ctrl + A за маркиране на целия текст. Първо се уверете обаче, че прозорецът е активен. Ако ли не, просто трябва един клик на случайно място.

Форматиране

Получавали ли сте имейл, който е съставен от думи с най- различни цветове, шрифтове и размери? Е, вероятно подателя му не знае как да премахне форматирането на текста.

Ctrl + Shift + V за залепване на неформатиран текст. Тук друг вариант, въпреки че не е пряк път, но е важно и полезно, е да натиснете на квадратчето, което се появява за известно време след пейстнатия текст, и от менюто с опции да изберете или Keep Text Only или Match Destination Formatting. Това може да не работи, ако нямате включена опцията за ползването на така наречения "rich text".

Разбира се, трудно е да запомним всички тези комбинации наведнъж. Така че си изберете една и я ползвайте често. След като го правите без да се замисляте, се върнете и си харесайте втора. И така нататък.

Веднъж почнете ли да му хващате цаката, е пристрастяващо.

Отидете на страницата с материалите за още клавишни комбинции, готови за печат.