В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

БРАНДИНГ

Ценностите: основата на брандинга

Дори и да нямаме намерението да наложим определена представа за света, начинът, по който оперираме бизнеса си се гради на ценностите ни.

За да вършите каквато и да е дейност, трябва да си отговорите на редица въпроси свързани с приоритетите ви.

Въпросите

За жалост, не е възможно да сте идеални във всяка област.

Затова може да решаваме в действие или да си улесним живота като размислим над следното докато градим бизнеса си:

 • Какво е отношението ви към използването на ресурси? Предвидили ли сте обучения за себе си или персонала? Инвестирате ли в квалифицирани кадри и инструменти? Етично ли са произведени суровините, които си набавяте? Как се справяте с пилеенето?
 • За да постигнете баланс между работата и личния живот трябва да положите преднамерено усилие. Алтернативата е яко бачкане, което рано или късно ще навреди на вас и служителите ви. Какво правите по въпроса?
 • Ще защитавате ли честността и почтеността на всяка цена, въпреки че може да се наложи да се откажете от сделки, партньорства или продажби? Или се чувствате достатъчно сигурни и безскрупулни, че да се опитвате да изстискате последния лев от клиентите ви, както правят някои компании за услуги? Къде е границата ви?
 • Дали искате масова или бутикова клиентела? За да обръщате внимание към детайлите по занаятчийски отнема време, енергия и ресурси. Това означава, че произведенията ви няма да са толкова достъпни. Обратно, масовото производство неминуемо води до по- лошо качество.
 • Отделяте ли време и бюджет за въвеждане в работата и себеусъвършенстване или сте на мнение, че оцеляват само най- адаптивните. Текучеството създава напрегната и неприятелска атмосфера и намалява продуктивността. С пари това се прикрива години, но идва момент, в който не се издържа.
 • Насърчавате ли не само на думи сътрудничеството или всеки е сам за себе си? Способни ли сте да намерите баланса между дисциплина и отговорност от една страна и забавление от друга.
 • Какво е отношението ви към благотворителността? Част ли е от бизнес плана ви или е нещо странично?
 • Чрез тези въпроси визията ни се изяснява. Обаче културата и отличните услуги на коя да е фирма започва от нагласата на собственика, а по- късно на мениджърите. Важно е какви хора се наемат, какво се толерира и как се справят отговорните лица, когато нещата не вървят съвсем гладко.

  Ако сте все още компания от един, помислете кои части от идентичността ви говорят на клиентите ви. Всеки от нас има различни роли, някои биха били понятни на потенциалните ви фенове, други- не. Ако сте майка, но продавате на млади и необвързани професионалисти, наблегнете на общото между вас- градски хора или бунтари или амбициозност. Ако ви е трудно да измислите свръзката, опишете казус на човек, който прилича повече на целевата ви аудитория, и как сте им помогнали.

  Брандът зависи и от бизнес плана ви, както и от маркетинг плана (виж позициониране). Отговорете си на кого искате да служите и какво по- различно предоставяте? Чак след това може да решите как да привлечете точно тези хора.

  Брандът не са отделни елементи видни за клиентите. Затова обмислете цялото преживяване и използвайте всяка допирна точка, за да подсилите посланието и да разкриете полезността, която предоставяте. Внимавайте за дупки, където заинтересованите изпадат. Задачата ви е да предоставяте подкрепа и информация на всяка стъпка дори още преди да са ви станали клиенти.

  Мисия и визия

  Ако се колебаете, може би първо трябва да си изясните какви са вашите мисия и визия.

  “Добре, щурчо”, ще кажете, “ама какво са тези мисия и визия?”

  Ами, мили ми читателю, ето какво…

  Мисията заявява защо съществува бизнесът ви, какво не е наред в света и как ще го промените. Тя ръководи решенията, които вземате, така че си е доста важна.

  А визията обяснява посоката, която ще поемете, как ще изглежда света след като сте взели лоста и сте го преместили (за Архимед става дума, да) и какво представлява успеха.

  Докато ги измисляте започенете твърденията си с “Вярвам(е), че…”, “Искам да живея в свят, където…” и т.н. Например ИКЕА иска да прави красиви и функционални мебели, които всеки може да си позволи, Кока Кола улеснява положителни преживявания с любов, независимо дали става дума за гаджето или семейството, събрано на масата. Какво целите вие? Може да нямате възвишени идеали, но нали съществувате на таз земя по свой си начин.

  Помислете си, а междувременно, да видим ръководните принципа на още няколко компании.

  Ето визията на Toyota: “Toyota има за цел постигането на дългосрочен, стабилен растеж в хармония с околната среда, глобалната икономика, местните общности, които обслужва, и заинтересованите страни.”

  По- семпла е визия на General Electric, която има по- разнообразни продукти, а именно "We Bring Good Things to Life".

  Газпром вижда мисията си в осигуряването на надеждна, ефективна и балансирана доставка на природен газ, други енергийни ресурси и техните производни на потребителите.

  Докато мисия на химическата компания BASF е “да осигурява иновативни, чисти и ефикасни енергийни решения за по- добро утре”.

  ***

  Знайте, че брандингът в голямата си част е нематериален, образува се в ума на тези, които го срещат. Но резултатите са видими. Добрият бранд вдъхва сигурност и увереност, че всичко е прозрачно и разбрано. Клиентите знаят точно какво ще получат. Така решенията за покупка са ясни и лесни. Славите ли се с качествени части, иновативност или приветливост? Тогава разумно се очаква и в бъдеще да отговаряте на тези очаквания, които вече сте поставили изрично или не.

  Въпреки че не може да се докосне, брандът може да се изрази по два начина: с думи и с образи. Да видим как…

  Предишен Следващ