В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

БРАНДИНГ

Ребрандинг

Ребрандинг или променяне на бранда обикновено се налага при сливане на два бранда или разделяне на бизнеса за различни нужди (или публики). Освен да сменяте посоката, може да искате да избягате от отицателни, неправилни или объркващи асоциации (в друга страна или пазар, заради конкурент).

Това е идеалният момент да си припомните какво ви подтикна да вършите работата в началото. Възможно е по пътя, осеян с крайни срокове, претовареност и трудности, да сте позагубили искрата или дори принципите си. Обикновено не се налага одит на основни ценности, но бързият успех може да завърти главата на всеки, а и винаги е добре да отделяме дори десет минути на ден за по- философските въпроси.

Офертите

Откакто сте започнали вече сте осъзнали кои са добрите ви страни; наблегнете на тях. Решете също какво ще запазите. Това е чудесна възможност да изтриете ненужното, да преработите и комбинирате, както и да премахнете продуктите, които не ви носят достатъчно пари или удовлетворение.

Възможно е да направите комбиниране и реорганизиране на офертите си особено ако предлагате някакви услуги. Ако имате платени дигитални продукти или абонаменти, обмислете променя ли се достъпа. Линковете актуални ли са, пренасочват ли се? Ако планирате изтегляне на продукт, дайте предизвестие или вижте как да го поддържате известно време след факта. Съобразете дали всичко съответства на главната посока, която след избрали (дори да е различна от първоначалната). Същите хора ли искате да служите както в началото? Ако не- какви са и идеалните клиенти ли привличате? Лоялни ли са? А ограничават ли ви? Дори да имате разработена ниша, нищо не пречи да приемате клиенти, които искат други услуги. Или да искате да се разрастнете. Замислете се за да привлечете нови клиенти, какви ресурси може да създадете. Дори да нямате блог, ако имате експертиза може да създадете пълно ръководство, книга или видео серии на базата на вече съществуващи документи или презентации. Освен продукта, може само да смените рекламната тактика.

Ако е възможно разберете когато ви препоръчват какво казват за бранда ви. Ако сте мениджър говорете с хората, които са най- близко до клиентите ви- продавачи и поддръжка.

Когато обмисляте промяна в брандинга, си припомнете или разберете кои въпроси ви задават най- често. Те ще ви подскажат какво спира запознатите с продукта ви да го купят, както и какви са неяснотите в съзнанието им.

Визията

Отделете внимание на видимата страна, защото е най- видима и непосредствена. Всички ли снимки изглежда да принадлежат на един и същ бранд? Обърквате ли клиентите с твърде много цветове или шрифтове? Към правилната аудитория ли е насочено посланието ви? Да не е продукт за мъже в крещящо розово или нещо също толкова несъответсващо, за което сте били слепи.

График

Важно е при ребрандиране да определите преходен период и/ или дата, на която да стане.

Клиентите ви са заети и имат куп неща на главата си, затова ги осведомете преди и след ребрандирането. Може да се наложи да срещнат десетина пъти информацията ви, за да я проумеят. Примерно, несъмнено доста хора, които не гледат новини, са били изненадани и стреснати, когато Mtel приложението им се изтрило от телефона, за да бъде сменено с A1- компания, която не е позната на българските клиенти.

Ако искате да ги въвлечете повече, дайте им опции и помолете да гласуват за предпочитаното си ново брандиране. Пуснете анкети, може би с някакво подаръче, за да ви кажат какво ги привлича и държи лоялни към вашия бизнес. Наскоро така направи браузъра Firefox, който сменя логото си с лисичка.

Нали си спомянате, че брандът се основава на последователността и запомнящото се присъствие. Затова не променяйте радикално бранда си всяка година- за да ви запомнят трябва време и затова помислете в перспектива. Приемете, че бизнес не се гради за няколко месеца.

Предишен Следващ