В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

БРАНДИНГ

Как да изградим бранд по правилния начин

Предвид историята на брандинга, може да си представите, че недолюбвам широко разпространите послания, свързани с концепцията.

И уф, колко мразя когато ти казват бъди бранд (а не човек)!

Не, не, не! Не се превръщайте в ходещ плакат с фалшива усмивка, празни думи и лъскаво портфолио. Не се превръщайте в продукт!

Брандирането се отнася не до вас, а до произведеното, изработеното или доставеното от вас.

То е отпечатъкът, който ценностите, уменията и страстта ви оставят върху работата ви.

То ви помага да вложите мисъл как да сте разпознаваеми и забележителни.

То показва, че не всеки може да произведе същия резултат, че е уникелен.

То казва на почитателите ви веднага, че пред очите им е публикация/ дреха/ видео, което е направено от вас. Което от своя страна значи, че ще е качествено и полезно.

Попадали ли сте на статии с подобно заглавие, но бихте прочели само едната, защото знаете по източника, че няма да е само пълнеж и локуми, а другата най- вероятно ще ви загуби времето.

Представете си, че виждате книга с една и съща корица и заглавие, но едната е написана от Георги Господинов, а другата- от Иво Сиромахов. Тотално различно, нали?

Сигурно купувате винаги същото мляко, защото знаете, че няма да е развалено.

Брандът е обещание.

Той служи за да заложим очаквания у нашите потенциални клиенти, работодатели или партньори, за да не се почувстват подлъгани.

Той показва, че сте заложили репутацията си, усърдие и време в настоящото си начинание, както и че намеренията ви са сериозни.

Затова може да е просто препоръка, дума или подпис.

Разбира се за бранд обикновено си представяме разни визуални елементи, но дали завъртулката на Nike я прави една от най- успешните компании в света. Не, тя е само символ на емоциите и доверието, които извиква историята на Nike, изградена с усилията и ентусиазма на хиляди служители.

В този смисъл, в основата на бранда стоят ценностите- за какъв свят се борите, и емоциите- как искате да се чувстват хората, когато комуникират с бизнеса ви: вдъхновени, информирани, компетентни?

Предишен Следващ