В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Как да изнесем презентация

Ако се замислите презентациите са магия. Кога друг път ви се е паднало да пренесете част от вашия мозък към чуждия. А дори темите им, освен ако не става дума за финансови прогнози де, са най- вълнуващите и запалващите, над които може да мислите.

Но тъй като преносът на мозъци е едно от най- трудните задачи, пред които сме се изправяли, и няма машина, която да ползваме или обвиним в грешка, презентациите изискват специална подготовка. Своеобразно въоръжаване преди битка.

Е, тогава кои са вашите средства?

Как да изнесем презентация

Вашият глас, поза и форма

Рядко се замисляме как звучим, освен ако не ни се налага думите ни да достигнат до десет, сто, та дори хиляди (притаили дъх) слушатели.

За да е гласът ви във върхова форма, избягвайте ядки и мляко, а изяжте ябълка или пийте нещо топло на самия или предния ден.

Но не пийте кафе, защото може да ви замая. Може би най- много черен чай, който има 20% кофеин, но не е толкова диуретичен.

Изправете се! Стиснете мускулите си за няколко мига и после ги отпуснете. Намерете скоропоговорки, с които да тренирате. Опитайте да дишате с корема си.

Вашият момент

Ето, вече е време и водещия извиква вашето име.

Не се паникьосвайте!

Поемете си дълбоко дъх преди да излезете на сцената. Тези няколко секунди са времето, през което да се настроите- вместо стресирани бъдете спокойни, но нащрек като супер шпионина Джейсън Борн.

Ако ръцете ви треперят, кажете си, че чувството не е нервност, а развълнуваност. Признаците са същите, но нагласата може да повлияе на представянето ви.

Дори и да нямате време да репетирате презентацията си, поне знайте точно какво ще кажете в първите две минути. Така ще имате време да се отпуснете докато говорите на автопилот.

Вашата публика

Да застанеш срещу море от лица е точно каквото първобитния ни мозък се е боял най- много.

Какви са били вариантите щом не сте сред множеството навремето: дошли са да те линчуват или са вражеска армия, която иска да ти завземе дома.

Но днес, главно най- могъщите и убедителни хора се изправят пред такава публика и то добровилно, а целта им е да променят дори малко света.

Да говориш на океан от лица е плашещо, затова си изберете няколко човека от различни страни на публиката и говорете на тях. Ако е един, ще им стане неудобно и странно, но с повече може да местите погледа си, но и да запазите интимното чувство към което се стреми всеки презентатор.

Затова помага и ако бъдете честни- ако сте много, ама много притеснени, признайте го пред себе си и пред залата. Ще ви разберат!

Хуморът може са разведри обстановката, но може и да представлява пречка за посланието ви- зависи от аудиторията, тяхната култура и морал. Отделете време предварително да се замислите как да адаптирате информацията към слушателите- доколко познават темата, как се връзва със събитията, които ги вълнуват, в какви детайли имате време да навлезете.

По- добре е да говорите на разбираем език- без много жаргон, термини и дълги думи. Дори ако публиката ви е специализирана, сложният език натоварва психиката. А с просто и ясно резюме може да спечелите още сърца и умове, които са имали само бегъл интерес.

И най- важното, като излезете на сцената забравете всичко това и се фокусирайте да предадете идеята си на публиката.

Вие не сте важни. (Сори, трябва да се каже, въпреки че сте сладури и страхотни човеци, които се стремят да се подобрят.)

Дори да се препъвате в думите или в краката си, ако предадете ентусиазма си, другото има малко значение.

Вижте също съветите ми как да оформите презентацията си.