В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Как да оформим презентация

Може да сте най- обаятелният презентатор на света, но ако това, което показвате е разсейващо и трудно за четене, посланието ви по- трудно ще стигне до публиката ви. Ето някои трикове и грешки, които да избягвате.

Не карайте хората да се цъклят

Шрифта трябва да се вижда дори и от крайните редове. Примерно правило е да е половината на средната възраст на публиката. Младите хора се предполага, че имат по- добро зрение, така че за тях по- дребен шрифт! По възможност преди началото на презентацията, отидете до най- задния ред и се уверете, че всичко е четимо.

Чете ли се?

Какви шрифтове да ползваме

Дизайнерите препоръчват да се ползват не повече от два- три шрифта (fonts), един за заглавия и друг за главния текст. Хубаво е между тях да има някакъв контраст, примерно едните да са със, а другите без сериф. Сериф са тези чертички, които понякога имат буквите, които ги правят по- завъртяни.

Ако имате хубаво изображение, защо ще го сложите смалено в средата. Направете го на фон, за да се вижда по- добре. Ако буквите отгоре са нечетливи, сложете някаква (полупрозрачна) кутийка зад тях.

Само необходимото

Не слагайте всичко на слайда. Само необходимото. Ако ще представяте, не искате докато говорите, залата да срича от слайда. Ако е абсолютно наложително всичко да е записано, разстелете го на няколко отделни слайда.

Но оставете специфичното

В тази връзка, добре е специфични термини, лични имена и линкове към ресурси да са изписани, защото сме експерти в запълване на едва дочутото, но не и ако то ни е съвсем непознато или не е логично свързано с другите думи в изречението.

Останалото може да споделите после

Добра практика е, ако след същинската презентация споделите някъде файла, да добавите по- подробни бележки. Впоследствие може да я споделите наред с добавените ви бележки на социалните ви профили за феновете ви, които не са имали възможност да присъстват. Така също може да привлечете хората да ви последват, там, където споделяте създаденото.

Понякога е добре хората да откъснат очи от презентацията

Ако имате някаква лична история или виц да разказвате, сложете просто един черен слайд. Така никой няма да се разсейва по време на най- вълнуващата част.

Изчистено е по- добре от скучно

Ако нямате време или мотивация да намерите подходящи изображения, които да илюстрират идеята ви, най- добре не ползвайте изтъркани снимки, а направете презентацията да изглежда семпло, но ясно.

Копирайте презентацията си

Имайте няколко копия на презентацията си

Едно на компютъра, но може да не е удачно да ползваш собствения си.

Тогава е добре да имате флаш драйв с второ копие, а защо не и да е някъде в така наречения облак за максимална сигурност, ако файла не е прекалено голям, защото интернет връзката на зали със закачени сто човека обикновено е ужасна.

Също ако искате да покажете клипче или как изглежда уебсайт, свалете го предварително за всеки случай или направете скрийншот, защото никога не се знае колко надеждна ще е връзката с интернет, особено с още десетки хора включени в мрежата на същото място.

Принтирайте по правилния начин

Доказано е, че воденето на записки, дори и да не им хвърлим поглед след събитието, подобрява запомнянето. Програмите за презентации си имат начин да принитират миниатюрна версия на слайда с няколко реда отстрани за бележки. Моля не принтирайте един слайд на един лист! Не е еко, а и не оставя място на слушателите за техните мисли и въпроси.

Kaжете къде може да ви намерят

На края на презентацията, сложете координати или социална медия, която ползвате най- често.