В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ОБУЧЕНИЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО

Ротация в различни отдели


Какво е?

Ротацията на работата представлява метод, при който един служител прекарва известно време в различни отдели на предприятието подред, обикновено по няколко месеца. Има и друг вариант- да се сменя не позицията, а да бъде изпратен за една или няколко години в друга страна, където има други практики и знания.

Чудовища се въртят

Това е чудесна възможност да видят бъдещи възможности за развитие. Помислете примерно ако става въпрос за медия с раздели като Култура, Спорт, Политика и т.н., но журналистът или не се чувства съвсем на място в своя си отдел или още не е навлязъл в тънкостите на занаята достатъчно за да се ориентира кое би им било най- вълнуващо и къде би паснал най- много, тъй като нерядко различни части на фирмата имат леко различна култура.

Предимства

Ротацията на длъжностите също може да е полезна, ако при необходимост от отсъствие на даден служител, те могат да бъдат заместени от също толкова компетентен и информиран колега.

Тя служи още за засилване на връзките между отделите- когато има въпрос или проблем се притесняваш по- малко да се обърнеш към някой по- познат колега, с който си работил. Това намалява стреса и увеличава сплотеността на организацията.

Обикновено тази техника се използва срещу монотонност и корупция. Ако длъжността не предлага вече предизвикателства, а човекът е готов за следващата крачка. Или ако става дума за пост, при който са замесени значителни суми или власт като например отговорник за покупките или държавен администратор. При по- физически работи, ротацията може да предотврати изкривявания и други здравни проблеми.

Някои недостатъци

Все пак ротирането е свързано с повече разходи, затова обикновено се прави на по- високи нива в йерархията. Но напоследък се прави и за служители, които притежават специфични умения или биха били доста ценни по друг начин на компанията като например софтуерни специалисти или средни мениджъри.

Както споменахме ротацията трае обикновено по- дълго от други форми на обучение, но ако това не е в бюджета ви, дори кратка обиколка из отделите може да донесе много ползи.

Предишен Следващ