В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

ОБУЧЕНИЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО

Шадоуинг (шадоуване)

Шедоуинг идва от английската дума за сянка shadow. Тази бизнес обучителна практика не изисква големи разходи тъй като обучаващият не прекъсва работата си, а не се налага наемане на треньор или организиране на групи.

Шадоуинг

Този метод е особено полезен в сферата на услугите (ресторантьорство, администрация) и занаятчийството (дърводелци, електричари, бижутери), защото там задачите изискват определен усет и опит, който трудно се преподава в зала.

Какво е?

Все пак какво точно представлява шадоуването? Това е метод на обучение, при който служител, който е нает скоро или е бил в друг отдел, придружава по- старши служител в хода на един нормален ден и наблюдава как се извършва работата, а е възможно и да се пробва да работи над някои по- прости задачи под надзора на обучаващия и с тяхни подкрепа и насоки. Ако позволите на новака не само да гледа демонстрацията, но и да пробва новите умения в контролирана среда, това се отразява добре за самочувствието на обучавания; така се придобива практичен опит.

Обикновено шадоуинга продължава няколко дни или седмици, като часовете прекарани с експерта се редуват с по- формални типове обучения. Нужно е шадоуинга да се извършва в съчетание с други уроци, защото той не е заместител за знанията и демонстрациите, които може да са включени в други обучителни дейности.

Ако имате възможност, позволете на новия служител да се прикрепи към няколко души, за да види различни стилове на работа, както и да предотвратите шанса да възприеме някои странности и лоши практики от някой от служителите. Всеки понякога нагажда практиката си според собствените си предпочитание и особености, които понякога биха били във вреда за някой с друг начин на работа и без толкова опит.

Този подход може да се използва като първа стъпка за привличане на квалифициран персонал. Може да бъде предоставен такъв стаж в партньорство с професионално или техническо училище, от което бихте набирали служители в бъдеще. Така те биха се ориентирали дали конкретната позиция би им допаднала, а ако не- какви са опциите.

Ако участвате в шадоуинг...

Някои съвети за експерта са да поощрява въпроси, защото може на обучаващия се да му е неудобно да го прекъсва или да е нервен, също така се изисква търпение, но основното е да се опита да изпълнява задачата възможно най- нормално. При избора на обучител трябва да вземете предвид не само компетентността, но и темперамента- не всички професионалисти стават за преподаватели.

Ако пък сте от другата страна като обучаващ се, опитайте се да слушате с повишено внимание и ако трябва си водете записки и гледайте да не разсейвате наставника си във важни моменти. Обръщайте внимание не само на конкретната задача, но и на методите за комуникация, както и какви инструменти и техники се ползват. Това обучение ви предоставя възможност също да се запознаете с хората, с които ще общувате ежедневно- научете ролите, които изпълняват, разпитайте ги какво им харесва в компанията и, защо не, се сприятелете. Никога не е зле да имаш още едно приятелско лице насреща.

След обучението е добре да се направи оценка на успешността му. Питайте курсиста доколко успешно е според тях, какво ново са научили и какви са били добрите и лошите страни. Така следващият път всичко ще мине по- гладко.

Предишен Следващ