В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Видове маркетинг

За петдесетте години, в който съществува, маркетингът се е развил неимоверно- дотолкова, че никоя фирма, която се стреми към успех не може да си позволи да го пренебрегва.

Но многообразието може да е объркващо.

Затова нека разгледаме какви видове маркетинг съществуват, за да се ориентираме в полето.

Видове маркетинг

И така, има куп критерии, според които да го класифицираме:

Според посоката

Outbound маркетинг- това е традиционният, наричан още изходящ маркетинг, при който става въпрос за купуване на внимание, т.е. публиката ни няма голяма избор дали да получава или не нашето съобщение. Тук се включват непоискани обаждания (cold-calling), хартиената поща (direct paper mail), билбордове, радио и телевизионните реклами, листовки, който се раздават на улицата, спам, телемаркетинг и изобщо по- голяма част от традиционната реклама.

Inbound маркетинг- скорошно явление, входящият маркетинг ни се доставя само, ако изрично пожелаем това или го потърсим. Тук става дума за блогове, подкасти, видео, електронни книги, бюлетини, доклади (whitepapers), SEO, физически продукти, и всеки вид маркетинг, свързан със съдържание и в частност със социалните мрежи. Терминът е измислен от основателя на HubSpot Браян Халиган.

Според приемането

Маркетинг на прекъсването (interruption)- както подсказва името, този маркетинг прекъсва настоящето ни занимание: като рекламите докато гледаме любимия си сериал или изскачащите прозорци в интернет.

Маркетинг на позволението- обратното на маркетинга на прекъсването, при този вид маркетинг главният начин на действие е да ви привлече да се запишете за бюлетин по имейл (за какъвто случай го измисля маркетолога Сет Годин), но може да е абониране за подкаст или youtube канал.

Според съдържанието

Маркетинг на съдържанието- случвало ли ви се е да четете полезна статия и накрая да ви предложат да закупите продукта или решението, което се обсъжда. Ненатрапчиво този маркетинг ви води към покупка, но без многословни изтъквания на предимства на предлаганото, а благодарение на полезната информация, която показва, че купувате от експерт.

Визуален маркетинг- преди петнадесетина година, за да се зареди най- обикновена картинка трябваше да чакаме до няколко минути, но днес изображенията са навсякъде из интернет. Снимките и графиките са по- лесно смилаеми и привличащи погледа от прост текст, така че особено днешните социални медии дават приоритет на изображенията: Pinterest и Instagram разбира се, но тук включваме и Facebook, които се опитва упорито да наложи видеото. Освен красиви, картинките може да са и полезни- освен лайфстайл фотографиите, успех имат така наречените инфографики.

Според платформата

Офлайн маркетинг- всеки вид маркетинг, който се случва извън линията като обяви в местни вестици, по телевизията или с лепеното на плакати, но и при посещения на събития като изложения.

Дигитален или интернет маркетинг- включва всички видове маркетинг, които се извършват онлайн: от реклами в търсачките до имейл маркетинг. В днешно време да имаш уебсайт или най- малкото онлайн присъствие е почти задължително.

Социален маркетинг- това е просто маркетинг, който се прави на социалните медии като Facebook, Twitter, Instagram и т.н.

Имейл маркетинг- независимо дали го наричате нюзлетър, бюлетин или електронно писмо, при този маркетинг става въпрос за пращане на потенциални и настоящи клиенти имейли с тенденции, нови артикули, полезна информация и т.н.


Според клиента

B2B (business to business) маркетинг- поради големите обеми при търгуване с бизнес клиенти, B2B маркетингът се характеризира с установяване на по- лични отношения между представителите на двете страни.

B2C (business to consumer) маркетинг- освен ако работата ни не го налага това е най- честият маркетинг с който се сблъскваме. Става дума да предлагаме продуктите или услуги си на масовия потрбител както правят супермаркетите, търговците на дребно и доставчиците на вода, интернет или комуникации например.

B2G (business to governement) маркетинг- някои фирми работят изцяло за обществения сектор, така че техният клиент са държавите. Става въпрос за спонсорирани храни, военна и разузнавателна техника, но също изграждане на пътища, канали и мрежи.

Според наличието на посредник

Директен маркетинг- този маркетинг е удобен, защото без медии, рекламни агенции или други посредници лесно знаете кое действа и кое- не.

Маркетинг чрез посредник- става дума за реклама в телевизия, вестници или радио; афилиейт маркетинг- ако кликнеш линк, поличаваш отстъпка, а този, който я е дал, получава процент; или маркетинг в търсачките.

Според начина на действие

Транзакционен маркетинг- аз ти давам нещо, ти ми даваш пари. Нищо повече, нищо по-малко. The End. Край. Конец. Fin.

Маркетинг на отношенията- слага акцент на удовлетвореност, лоялност, комуникация и т.н.- всички компоненти за изграждане на силни връзки с клиента, а не проста транзакция.

Партизански (герила) маркетинг- този маркетинг се характеризира с нестандартни начини за привличане на вниманието (лични и запомнящи се), незначителен бюджет и често разчита на вирусен или маркетинг от уста на уста. Измислен е от бизнес писателя Джей Конрад Левинсън.

Ремаркетинг- посетили ли сте някоя уеб страница и след това са ви се появявали реклами за сайта, на който сме били или дори конкретния продукт, който сте гледали. Този маркетинг става възможен главно благодарение на интернет и най- вече на бисквитките, които сайтовете пазят на нашите компютри.

Това не е изчерпателен списък.

Има още маркетинг на търсачките (SEM или PPC), drip маркетинг, referral и афилиейт маркетинг, нишов маркетинг, промоционален маркетинг (купони, отстъпки), вирусен маркетинг, мобилен маркетинг, телемаркетинг, персонализиран маркетинг, маркетинг с бази данни... и още... и още.

И дори съществува демаркетинг, когато компанията се опитва да понижи търсенето на предлаганите стоки или услуги.

Няма смисъл да ги научавате всички, освен ако не работите в специализирана агенция, но се надявам по- горе да съм ви предоставила своеобразна карта, с помощта на която да навигирате вълните на маркетинга.

А и нови видове маркетинг се измислят отвреме- навреме. Или офлайн методи се приспособяват за дигиталната ера.

Да, всичко ново е добре забравено старо, а аналоговите методи се пренасят в уеб пространството: например голяма част от днешните имейли (да не кажа спам) са продължение на листовките, които са се пращали навремето по пощата.

Знайте обаче, че всичко изброено може да се прилага заедно, така че опциите ви са немалко. Например, ако изпращате бюлетин на ползвателите на сайта ви, това е най- вероятно хем маркетинг на съдържанието, хем имейл маркетинг, хем директен маркетинг.

Освен това не се бойте да натъкмявате маркетинга си според публиката, най- удобната или любимата ви платформа и ресурсите, с които разполагате.

Така че не се впечатлявайте толкова от гръмките наименования, а мислете как най- добре бихте комуникирали с хората, които имат нужда от продуктите ви.

За по- солидни знания вижте обучението по маркетинг.