В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Към целта: трудност и разсейване

Трудността и разсейването са двете неща, които пречат да изпълним целите си.

Ето как да се изправим срещу им.

Ясно небе с облаци

Трудност

Разбийте на по- малки задачи. Започнете отзад- напред, за да знаете какво води до крайната цел. Може би ви липсва някоя предпоставка: за да анализирате тези данни трябва да знаете статистиката; за да си построите робот ви трябва базово програмиране; за да подготвите доклад, първо трябва да проведете няколко събеседвания...

Получете обратна връзка от хората, които ще имат полза от работата ви. Заредете се с енергия от мисълта, че ще облекчите или развеселите ежедневието им. Изслушайте проблемите им. Вижте лицата им.

Свършете най- големите и важни задачи най- напред. Не карайте подред по списъка или по получените имейли; направете приоритените задачи приоритет, колкото и да ви е неприятно на мига.

Отделете един час, в който да работите върху нещата, които отлагате. Заключете се, помолете да не ви безпокоят и приключете бързо.

Съберете си екип. Намерете хората, които вече са ентусиазирани от идеята, която развивате. Намерете хора с малко повече опит и ги разпитате. Помолете близки или колеги да отделят два- три часа, за да изпълните някоя досадна и тегава работа като лепене на етикети, опаковане или разчистване.

Разсейване

Групирайте еднакви задачи. Засилката, които идва от това, че всичко е свежо в ума ви, че нужните документи са отворени или просто че сте се настроили на тази вълна, ще ви позволи да сте бързи като хали.

Може би сте гладни? Уморени? Изтощени? Хапнете, разтегнете се, дремнете. Гушнете домашните любимци или колегите, които ви носят късмет. Вземете си почивка.

Имайте списък с малки задачи, които не изискват толкова съсредоточаване. За 5 минути. За 20 минути. Може да се ползва и преди среща или обяд, когато не ни се подхваща нещо по- сериозно.

Използвайте модерните инструменти, за да се концентирате и организирате: лепящи листчета, плъгини, слушалки, бял шум, диктовач, таймер, стрес топка и така нататък.

Постройте системи, на които може да разчитате: шаблони, скриптове, чеклисти. Не се стремете да устоявате на социалните медии, снаксовете и шума наоколо, а направете заемането с работата лесно.

Запитайте се дали наистина искате да го направите? Ако дейността ви се струва безсмислена, задраскайте я от задачите си или ако не е във властта ви, говорете с началника си, защото често времето ви се губи заради нечие желание за контрол, което си върви по навик.

Стресирани сте заради пари, връзки или несигурност. Тук може да няма лесно решение, но поне си признайте, за да тръгнете към решение.

Как да се справяме с притесненията си

Казват, че ако имате време да се притеснявате, не сте достатъчно заети. Действайте!

Ако имате да вършите нещо, премислете как да го направите бързо, за да не ви пречи перфекционизма, или ако прецените, че няма да го свършите, да освободите място за новото. За тези трудни моменти, ни трябва да знаем какво е задоволителното ниво на качество предварително. Ако отлагате, най- често това се дължи на психологически бариери. Бъдете честни със себи си!

Да се надяваме, каквото и да ви спира или измъчва, някой от тези съвети да ви помогне.

Вижте още някои инструменти за продуктивност.