В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Подкастове за слушане на път към работа

Какво е подкаст?

Подкастът прилича на радио шоу, защото само се слуша. Обикновено може да ги намерите онлайн или да си свалите приложение, което да ви информира за нови епизоди.

Много са подходящи за слушане докато пътувате за работа независимо дали се лашкате в градския транспорт или сте заседнали в задръстване.

Подкастове

Как да ги слушаме?

Има общо взето три начина да слушате подкасти: единият е на уебсайта им; другият е да си ги свалите на компютъра, таблета или телефона; а третият- в някое специално пригодено приложение (подкечър) като Stitcher.

На сайта им може да има директен плейър или вграден файл от soundcloud или youtube дори.

Ако ще използвате апове и сте фен на Apple, повечето подкастове са налични в itunes. Ако ли не- Google Play предлага разнообразие от подкастинг приложения, чиито функции варират от прост плейър, с търсачки до такива с функция рязане на секудните тишина. Лично аз пробвам Podcast Addict, засега успешно.

Следват моите препоръки за подкасти в различни категории, но може и да преминете директно на тези, които ви интересуват като:

бизнес подкасти

англоезични подкасти

подкасти на други езици

български подкасти

Бизнес подкасти

The Tim Ferriss Show е един от най- слушаните подкасти. Името на Тим Ферис най- вероятно ви е познато тъй като е автор на "4-часовата работна седмица". Всеки епизод представлява интервю с най- изключителните личности като Едуард Нортън, Мария Попова или Питър Тийл.

Stacking the Bricks на Ейми Хой и партньора ѝ Алекс Хилман е подкастът, който има най- голям шанс да ви мотивира най- после да свършите нещо, въпреки че е насочен по- скоро към стартъпи.

Entrepreneur on Fire е половинчасов подкаст, в който Джон Лий Дюмас интервюира предприемачи по всякакви свързани теми.

Femtrepreneur е шоу за създаването на онлайн курсове, но темите може да са интересни за по- широка аудитория, която се чуди защо някой би купил продуктите им, как да започне с имейл маркетинг и т.н. Водещи са Марая Коз и Меган Минс, а понякога има гости.

Marketing Smarts е проект на блога MarketingProfs, като всяка сряда изследва специфичен аспект на маркетинга.

Smart Passive Income е дело на Пат Флин, който се опитва да ви помогне да постигнете финансовите си цели чрез страничен бизнес. Някои от гостите включват Рамит Сети и Гари Вайнерчук.

Love your work: дизайнерът Дейвид Кадави интервюира предприемачи и творци, които си обичат работата.

The Freelancer е идеален, ако имате само десет минути, а сте фрийлансър: дизайнер, писател или разработчик.

Англоезични подкасти

А сега ето и някои от интересните подкастове от света:

Freakonomics е общото начинание на журналиста Стивън Дъбнар и икономиста Стивън Левит, автори на едноименния бестселър, занимаващ се с приликите между учителите и сумистите, важността на родителите и странни бебешки имена през призмата на икономиката.

Design Matters на Деби Милман вече от десет години интервюира водещи дизайнери и творчески настроени хора за процеса им. Сред гостите са били легендарния графичен дизайнер Масимо Винели, Мария Попова, която стои зад сайта за култура brainpicking, журналиста и популяризатор на социологията Малкъм Гладуел и много други.

Hello Internet са двама пича, които си говорят за нещата от живота като самолети, смартфони, знамена... както и смъртта. CGP Grey може да ви е познат от образователните му клипчета за география, как роботите ще отнемат работата ви или изборните системи. Брейди Харън ръководи няколко канала, посветени на теми от математика до астрономия. Дължината на епизодите обикновено е от един до два часа.

Mystery Show е замисъл на продуцента Старли Кайн, която разрешава мистерии, но не за убийства, а отнасящи се до ежедневието ни, като стари фотографии, височината на Джейк Джилънхол и защо Фелини предпочита да не снима истинското море. Един сезон е шест епизода.

Revisionist History е последния проект на известния британски автор Малкълм Гладуел („Повратната точка“). Тук той е обръща към събития, личности или идеи от миналото с цел да ги разбере по- ясно, а резултатите ще ви накарат да се замислите.

The Art of Manliness дискутират всякакви теми, които биха били от интерес за съвременния мъж: от романите на Дашиел Хамет, през индустрията на щастието до военните уменията на тюлените, обикновено с някой изтъкнат гост.

The history chicks посвещава всеки епизод на някое позабравено момиче, което е променило историята. Сред избраните страховити девойки са например Клеопатра, Дороти Паркър, Жана д'Арк и много други.

The Knowledge Project е продукт на блогъра Шейн Париш, който във всеки епизод говори с нов гост за работата, взаимоотношенията и ред теми, свързани със специалността им.

Philosophize This започва с философите от античността, а вече след над 100 епизода се занимава с важните интелектуални фигури от двадесети век.

Ologies е проект на Али Уорд, известна водеща на телевизионни предавания. Всеки епизод е посветен на различна наука: от етимология до вирусология. Интересни гости, интересни обекти на проучване.

Lingthusiasm са две приятелки и лингвисти, които нищят разнообразни теми: изкуствени езици, времена и дори емотикони. Супер забавно и супер информативно!

Hi-Phi Nation представя практическа философия, отнасяща се за разни аспекти от обществото: от наследството, до войната, до гражданското неподчинение. Един от най- проницателните, поразителни и превъзходни подкасти от списъка, дори да не е много известен.

Flash Forward е подкаст за бъдещето, затова си поставя въпроси като какво би станало, ако пирати довлачат втора луна, ами ако загрижени майки спрят интернет или дали може да съдим алгоритми.

Подкасти на други езици

Nómadas е испаноезичен подкаст за пътувания- от Русе до Калкута и Непал, Алваро Сото и Естер Гарсия Тиерно изследват кътчета от цял свят чрез музиката, митологията, киното, историята и кухнята им.

Dame la voz обсъжда актуални политически въпроси с гости, които са специалисти по всичко от графичен дизайн, философия до програмиране и химия. Програмата има и версия на каталунски.

Le Labo des savoirs всяка седмица изследва различни научни теми като лингвистика, теории на еволюцията, климат както и много други в рамките на около час. Проектът се реализира от около тридесетина млади и ентусиазирани студента. Емисиите се излъчват и от обикновени радиа.

Choses à Savoir е група от четири подкаста (технология, изкуство и здраве), които се стремят да обогатят общата ви култура. Така че ако искате да научите за Банкси, шафрана или за какво служат сълзите това е правилното място.

Български подкастове

Има около дузина български подкаста, за които ми е известно. Ето ги:

Слушай наука, който се издава от сдружение “Форум Наука” ви предлага интервюта с български учени като набляга на история и география, но е редовно и намираемо на няколко платформи.

Непримиримите според думите им е "подкаст за разговори с вдъхновяващи и борбени личности, сбъдващи мечтите си!" Вече има около 100 епизода с интересни българи от всякакви области.

Nerds2Nerds обсъжда новини от света на IT, програмирането и всякакви модерни технологии.

Gamers' Voiceshop (GVS) както личи от името му е посветено на видео игрите, записвано от автори на култовото българско гейминг списание от близкото минало Gamers' Workshop.

TechBalloon- в подкаста става дума за стрийминг, облака, мобилните комуникации и смартфоните.

Предприемачите говори за дигитален маркетинг, джаджи, набиране на финансови средства, какво и всякакви теми, свързани със започването на бизнес. За жалост последният епизод е от преди близо две години.

Свръхчовекът с Георги Ненов пак говори за успеха, но не само в бизнеса. Епизодите са повече от 50.

Wakeup and startup всеки понеделник представя "нова вдъхновяваща история за успехите и провалите на най-добрите предприемачи на България".

НЛП подкаст с Иво Димитров се занимава с пречките пред връзките и развиването на бизнес. Водещият се занимава с онлайн маркетинг.

Онлайн маркетинг с Мария Боева има супер кратки епизоди посветени на "доказани маркетинг хакове от практиката за повече продажби".

Говори Ѝнтернет е седмичен подкаст, където двама приятели- Владо и Еленко, бистрят разни теми- предимно от дигиталния свят.

Шарена сол има само четири епизода, но в тях са засегнати разнообразни теми, вариращи от рецепти, мода и пътешествия до стартъпи и мотивация.

Inglourious Kunts е видео подкаст за филми, продуциран от сайта Operation Kino. Освен Оскарите и новини от Холивуд, момчетата обсъждат и някои сериали като "Игра на тронове".

РОГ БГ ПОДКАСТ е инициатива на платформата на гражданското общество ROG, където може да слушате разговори с млади и мотивирани хора на теми "като образование, бизнес, граждански сектор, НПО, личностно развитие и т.н."

Това представляват подкастовете, а по- рано си говорихме как точно да слушаме музика докато работим.

Е, кажете ми какво слушате вие на и пътувайки за работа?