В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Направи го по- лесно или как да постигнем каквото си поставим за цел

Толкова неща- важни и дори преобразяващи неща, не са били извършени защото са изглеждали невъзможни.

Затова за да променим живота си едно от най- значимите умения, които може да придобием, е да предефинираме задачата си, така че да стане постижима.

Коте прави първи стъпки

А тайната е толкова проста.

Запази дейността, но намали мащаба.

Запази крайния срок, но намали мащаба.

Запази обвързането, но намали мащаба.

Как става?

Ами да променим рамката, през която гледаме на задачата или самата задача.

Ако не естеството на самата задаче ви плаши, а евентуална критика, намалете този аспект. Споделяйте или публикувайте, но не промотирайте активно.

Ако ви е страх, направете го, но с по- малко ангажираност: емоционално, времево, финансово.

Ако не искате да питате приятели да ви пращат клиенти или да ви препоръчат за работа, питайте с кого от познатите им може да говорите, за да проучите какви трудности, опасения и прозрения имат хора с проблема, който можете да решите.

Ако не ви се правят цял сет упражнения, направете само две-три. Може след това да продължите, но дори и да не ви се занимава, изграждате навик. Всеки ден в еди-колко-си часа знаете, че тренирате.

Ако ви помолят за помощ с преместване и се боите, че ще ви отиде целият уикенд, кажете, че ще сте свободни само от два до четири примерно, но докато сте там, помагайте от сърце и си тръгнете бързо и категорично. Присъствието не е малко, ако е тялом и духом.

Ако шефа ви моли да свършите допълнителна задача, вижте какво може да съкратите от процеса или да дадете на друг, който би го свършил в пъти по- бързо. В замяна предложете услуга в бъдеще в област, в която сте в стихията си или в момент, в който другият човек ще е натоварен с други по- спешни въпроси.

Ако ще пишете, не очаквай да потече изящна и живописна проза, а приемете, че написаното е такова каквото е или дори опитайте да напишете най- лошото, на което сте способни.

Често нерешителността ни изяжда времето и нервите. Докато се тревожим, понякога да сме свършили каквото трябва няколко пъти. Така че щом сте преценили размера на задачата, действайте решително. Отказът винаги е вариант, стига да е учитив и премерен.

Променете гледната точка

Ако нямате избор и контрол, или наистина желаете това, с което сте се захванали, тогава опитайте да видите ситуацията в друга светлина. Техинката се нарича reframing. Вместо да си мислите, че сте нервни, кажете си че сте развълнувни. Чувството е същото, но обяснението- не. Вместо да си мислите, че сте изправени пред заплаха, кажете си че пред вас стои ново предизвикателство. Вместо да кършите ръце, че поемате риск, приемете, че ви се отваря страхотна възможност.

Кайзен

Всичко това се крепи на японската система кайзен, която гласи, че малките, но чести подобрения с течение на времето водят до големи промени. Японците наблягат най- вече на премахване на пилеенето. Помислете си дали няма в ежедневието ви дейности, които нито ви нося полза, нито удоволствие. Как може да ги ограничите?

Драстичните промени не водят до трайни или смислени трансформации. Килограмите се връщат. След кратък период на въздържане и потискане, се подхлъзваме и пак се връщаме към пороците си. Не успяваме да удържаме импулсите си и се самобичуваме.

Но ако започнем всеки ден да бъдем малко по- близо до идеалната ситуация, този 1% тук и 1% там, след време дава съвсем различен резултат. Чрез непрекъснато усъвършенстване изграждаме по- добро аз и по- добър свят без да се тормозим. А и не инвестираме пари, усилия и време в грандиозни или скъпоструващи начинания, които нищо чудно да се провалят.

Фокус, поръдък и дисциплина са в основата на петте принципа, на които се основава практиката, създадена от Тойота. Те са сортиране, системно подреждане, сияйна чистота, стандартизиране и самодисциплина. Но кайзен е по- скоро философия, а не система. Важното е да не се втурвате към радикални промени, а постоянно да подобрявате живота си.

И започнете с лесното- не премахвайте от менюто си любимия си сладкиш, а този за който си казвате “Е, да го изям, да не отиде зян”, но всъщност ви е безразлично, не ви носи удоволствие.

Така успяваме да постигнем целите си: малко и лесно, но редовно.

Ето и някои инструменти, които да ви помогнат да постигнете каквото си наумите.