В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Как да изберем име на проект, фирма или продукт

Името на една фирма или проект трябва да отговаря на две условия: да предизвиква интерес и да е запомнящо се.

Затова може да си помислите, че трябва да е уникално.

Но няма едно- единствено перфектно име, а поне дузина.

То зависи също от индивидуалността ви и пазара, в който се целите.

Керемидена ограда с табела

Също така името може да е просто и функционално, а не задължително остроумно или сладко.

Може и да измислите нова дума (Yahoo), но и обикновените вършат работа, ако се използват в нестандартен контекст (Оскар, Apple).

Големите фирми с огромен рекламен бюджет може да си позволят да имат екстравагантно наименование или продукти с несвързани имена, но ако сега започвате, добре е наименованията ви да подсказват за какво се използва продукта.

Процеса

Бъдете наясно най-общо с какво ще се занимавате. Памперси, чушки, лаптопи?

Разбира се, с течение на времето детайлите и бизнеса ви се променят, но същността на дейността ви обикновено трябва да се знае отначало.

След това сядате и изброявате свързани думи, понятия и идеи по темата. Може да грабнете някой речник и да са съставите семантичен облак. Той представлява всякакви свързани с индустрията ви думи. Например ако продавате дрехи може да включите "мода", "котешка пътечка", "тъкани", "шик" и така нататък. Със същия успех може да използвате мисловна карта. Тогава главното ви понятие трябва да е в средата на листа, оттам разклонявате различните подтеми.

Както казах, колкото по- несвързана с дейността е, толкова повече трябва да наблегнете на маркетинга.

Помислете също какъв емоционален отговор искате да имате и какво друго извиква подобен отговор? Помислете не само какво е суховатото описание, а духа- може би искате да подскажете за тайна, трансфорамция или експертиза.

Например ако предлагате интензивна подготовка може да се сетите за “лагер” или ако наблягате на аспекта направи-си-сам може да включите в името “майстор”. А ако сте крал на бургерите, може да се наречете Burger king, както са направили от известната верига за бързо хранене.

Особено ако името ви няма определен смисъл сложете някакъв слоган, който да подсказва какъв проблем решава и за кого е предназначен продукта- йога за нови майки, чистота за дома, езикови уроци за заети професионалисти, копирайтинг за разработчици, фотография за дизайнери, създаване на сайт за технофоби и т.н. Колкото по- специфична е нишата ви, толкова по- лесно биха ви наели. Нали за сватба си търсите сватбен фотограф, а не просто фотограф?

Звучене и образуване

И така видяхме, че семплите имена вършат работа, ако са достатъчно специфични и добре подплатени. Но ако не искате да ползвате формулата еди-какво-си за еди-кой-си, друг вариант е да започнете с представка (като поли, диджи, екстра, нео), която подсказва областта ви на дейност, плюс някакъв резултат (формула, система, теория, одит, мастър, метод), например “Лингомастър” веднага става ясно, че предлага уроци по чужд език.

За по-запомнящи се имена пробвайте да използвате алитерация, както правят Дънкин донътс, Кока кола или Пейпал.

Ако не ви хрумва подходящата дума, пробвайте поне името да е ритмично или приятно за произнасяне, например като Коколино или dir.bg.

Ако ли поне да извиква интересена представа във въображението, например jobtiger или Dreamworks. Освен фонетичните подсказки, образите са добре позната мнемонична техника.

Проверете следното

Вече имате няколко подходящи комбинации. За да изберете най- ценното име проверете дали отговаря на няколкото условия изброени по- долу:

Помни ли се лесно? / Произнася ли се лесно? / Пише ли се лесно? Ако се съмнявате, помолете някоя баба да го каже или прочете.

Какъв е акронимът? Не искате страхотното ви име да се съкрати на ПЪН или ASS (някаква асоциация очевидно 🙂) примерно.

В тази връзка, разучете дали с името ви няма някакви негативни асоциации, сред някоя група (на жаргон) или в друга страна, в която смятате да оперирате.

Името за сайт/ социални мрежи свободно ли е? С помощта на този инструмент ще разберете за акаунтите, а който и да е домейн продавач ви предлага да пробвате дали желаното име е свободно.

Има ли подобна търговска марка вече? / Може ли да се сбърка с друго? Нечестни конкуренти понякога се опитват да имитират името, логото и продуктите ви, но вие сте оригинала.

И накрая, оставете си поле за разширяване на продуктовата ви гама или на международния пазар.

Е, какво имате за кръщаване? Полезни ли са ви тези съвети?

Ако сте натоварени с изграждането на имиджа или новия продукт на компанията си, вижте новото безплатно обучение по брандинг!