В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Бъди ментор

Спомняте ли си грешките, които сте направили в първата си работа. На бас, че бихте дали мило и драго да може да се върнете във времето и да вкарате малко акъл на младата си версия.

Бъди ментор

Познайте какво? Имате този шанс, но ако го направите за някой друг. Или с други думи да станете ментор.

Защо ментор?

Често в живота се чувстваме неподготвени да даваме съвети и помощ по въпроси, които са ни познати, но не са ни точно специалност.

Но най- успешните хора правят нещата преди да са 100% сигурни.

Така че не чакайте някой да ви помоли за помощ. Преживяванията ви имат стойност за хилядите млади или с различен опит човеци, които срещате всеки ден. Опитайте и ще се изненадате!

Достатъчно е да сте само 5% по- добри или по- напред по пътя, за да е полезно каквото и да споделяте. За някой вашето знание или побутване може да е последното парче от пъзела.

А какво печеля?

А да сте ментор може да има страхотни резултати и за вас самите. Освен че може да научим все нещичко от всеки, най- лесно научаваме това, което сме принудени да преподаваме. Малко усилие, много отплата!

Не е и необходимо да жертвате много време, още повече че повечето казуси или обяснения не изискват толкова задълбочаване.

Дори 5- 10 минути са достатъчни. Помислете за някой път, когато след като излезнете за кратка почивка и като поговорите с някой ви се оправя настроението или те ви дават нова перспектива. Защо да оставяте тези щастливи срещи на случайността? Грабнете новия колега или Гери от съседния кабинет, която все се каните да поканите на обяд и си побъбрете. Но не с негативизъм, а в името на усъвършенстването.

Така имате шанса да помогнете на млад човек да намери пътя си. А и като си припомните пред какви предизвикателства сте се изправили и сте преодоляли, може да сте горди от постигнатото. Защото в забързаното ежедневие не ни остава шанс да си дадем сметка за постиженията ни.

Като се опитате да предадете наученото, най- ясно си давате сметка колко далеч сте стигнали. Дори да не е грандиозно, това е повече отколкото хиляди, които тъкмо започват първата си работа, имат.

Има много какво да предложите освен подкрепа и съвет. Например може да вдъхнете доверие на този, който сте взели под крилото си, че ще се справи. Ето как и на вас ви се е струвало трудно, но вече вършите същата работа с увереност и лекота.

Както казах по- горе, не става въпрос да сипете поучения, а да допринесете поне едно парченце от пъзела. Пътят на всеки е различен. Начинът, по който сте постигнали успех може да не проработи при всеки било то заради различните им умения или цели, било то заради променената обстановка. Но всеки има нужда от подкрепа.

Надявам се, че вече съм ви поубедила да бъдете ментор. Само че, може да се запитате, как става?

Как става

Не може да се провъзглася за ментор и готово, нали? Нали? Не става толкова просто? Или пък...?

Най- постижимо е да предложите хем вие да сте им ментор, хем те на вас. Има ли нов колега, който е майстор на Excel, но никога не е работил със системата, която ползвате в компанията. Когато имате няколко минутки свободни през деня, пишете им в чата, замъкнете се до бюрото им (за предпочитане с някаква напитка по избор) и обменете знания. Толкова лесно!

Следващият път ще става още по- лесно. В различни етапи от живота имаме нужда от различни ментори!

Трябва по- деликатен подход

Никой не обича да се показва невеж или некомпетентен, затова подчертайте, че да имаш нужда от рамо, не значи, че си се провалил. Напротив, това е необходимо условие за израстване- както професионално, така и духовно.

За да разсеете съмненията, споделете как сте се почувствали първия път, когато е трябвало да се изправите срещу дадена задача.

За да намерите правилния подход, в началото не говорете толкова за собствения си опит, а опознайте събеседника си. Колкото по- лични и специфични са указанията ви, толково по- голям шанс да достигнат до ума (и сърцето) им.

Какво следва

Да видим сега практичните въпроси:

Колко време можем да отделим?

Пет минути за отговор на специфичен казус, пред който сме изправени, може да са ни по- полезни от четене на пет книги. Но пък отделим половин час на дадена тема- ползата може да е десетократна. Но не е нужно, ако сте уморени и нямате сили да си кажете нещо смислено, да се мъчите с дълги сесии или ако ви трябва само насока- да се опитвате да запълвате времето. Напасвайте се според случая.

Какви дейности са подходящи и как/ къде ще се срещаме?

Някой хора предпочитат срещи със строго определен предварителен план, други предпочитат да следват течението на разговора. Някой учат най- добре чрез диаграми, графики и други визуални пособия, други- предпочитат да се пробват докато слушат.

Какъв начин на комуникация предпочитаме аз и моето протеже?

Понякога просто телефонно обаждане е достатъчно. В други случаи за предпочитане е да се видим лице в лице. Освен от стила на общуване, това зависи също и от материята.

А сега след като ви обясних доколкото мога как да станете ментор, искам да ви споделя някои от нещата, които съм виждала, че биха били ценни и бих искала да знаете в началото на кариерата си.

Някои уроци, които съм научила

Приоритизиране: На пръв поглед всичко ни изглежда важно, но в списъка със задачите ни нерядко се вмъкват най- често доклади, чиято цел е да докажат на трета страна, че вярно работим. Така че с кое първо да се заемем? Примамливо е да слагаме отбелязки, но преди всичко обърнете внимание на задачите, които решават нечий проблем или са пряко свързани с клиент. Имейлът може да почака. Крайните срокове също нерядко може да почакат.

Очакванията: Що се отнася до очаквания, най- добре е да нямаш никакви, а да се адаптираш според ситуацията. Не е рядко да ти обещават да работиш по някои проект или на някаква длъжност, а месеци след като си във фирмата- няма промяна. Естествено продължавайте да питате, за да не останете забравени, но покажете, че да изпълнят желанието ви е най- вече в техен интерес защото не използват пълния ви потенциал.

Тръгвайте си навреме: Не всичко е толкова спешно, колкото го изкарват, а работата се удължава, за да заеме времето, което сме отделили. Освен това, е доказано, че производителността рязко спада след 50- часова работна седмица. A оставането до късно и натрупването на умора и стрес неминуемо води до здравословни проблеми. Винаги.

Запомнете, не само думите и съветите ви може да са полезни, но и начина ви на мислене, който се предава неусетно чрез интервюта и поведение.

В тази връзка има готин трик, ако сме изправени пред някакво ново предизвикателство- помага да си помислим за човек, на който се възхищаваме и да се запитаме "Какво би направил _____?". Ще се изненадате от свежата перспектива и притока на сили, които това ще ви даде. Ментор може да ни е човек, който никога не сме срещали наживо.

Сега помислете какви са уроците, които сте научили и кой от обкръжението ви би имал полза от тях.

Напред и...бъди ментор!

Вижте още: Бъди агент

Вижте още какви възможности за развитие може да предоставите на служителите си ако сте мениджър или какви може да си поискате, ако сте служител в курса Обучение на работното място.