В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Бъди агент

Агентите действат и защитават интересите на агенцията или компанията си.

Но не своите?

В нашия случай искам да ви убедя, че трябва да защитавате по същия начин своите интереси.

Обикновено не го правим, защото се чувстваме дребни и нищожни. Сякаш действията ни са незначителни.

Работодателите имат цялата власт. Администрацията спуска задачи и изисквания, а ние нищо не можем да направим по въпроса.

Слънчеви очила, каквито носят агентите

И все пак има какво да се каже за хората, които не се отказват лесно, а винаги си оставят някакъв ход.

Срещу какво се изправяме

Разбира се, срещу настойчивото и безотказно поведение има доста насрещни сили.

На първо време е времето (ха!), защото запасът, с който разполагаме е ограничен.

Важно е да избираме за какво да се борим. Да не обръщаме толкова внимание на дреболии, а да защитаваме яростно ценното за нас: близките, значимата работа, справедливостта.

Също за да постигнем целта си, дори тя да не благоприятства само нас, възможно е да се наложи да откажем поискана услуга или да разочароваме някой, който се е надявал да се възползва от нас.

Немалко хора са егоистични, затова не се свенят да се измъкват от вършене на всякакви необходими дейности и плащания.

Какъв е арсеналът ни

Обикновено агентите, които си представяме като безпощадни, напротив разчитат нерядко на чар и хумор.

Оси се хващат с мед, а не с оцет.

Естествено омайването или примамването на някой ни поставя в сива територия, където може и да има подводни морални съображения.

Затова подготовката- етична, умствена и физическа, е от съществено значение. Преди да се явим на уреченото място, трябва да сме обмислили много задълбочено какво сме готови да направим и какво е редно.

Например, не носете оръжие ако не сте готови да го използвате (дори при самозащита). Момента, в който се поколебаете, отсрещната страна може да го избие от ръцете ви и да го насочи обратно. Така става по- трудно да се защитите.

Аналогично, не заплашвайте при преговори да се откажете, ако не сте готови да си тръгнете. Ако сте отчаяни и блъфирате, ще се издадете. Ако имате съзнанието, че това “не” може да доведе до още по- страхотно “да” по- нататък (по- изгодна сделка, по- значима работа, по- задоволителна връзка) тогава ще сте спокойни и хладнокръвни... и преценката няма да ви излъжа.

Подобна ситуация, но не толкова драматична, имаме когато сключваме сделка, независимо дали при правенето на бизнес или при започване на нова работа или при договаряне на условия за GSM, наем или ремонт.

А и в повечето случаи, не печелим ако ескалираме ситуацията.

Вземете пример от философията на бойното изкуство айкидо, която повелява, че най- добре се печели битка преди да е започнала- като убедим противника изобщо да не влиза в конфликт.

Защо е важно

Въпреки че за да свършим значима работа, противопоставянето е необходимо, но разбира се не е лесно да го правим с уважение, честност и добра воля.

Но се налага за да направим света малко по- светъл и уютен.

Налага се да се противопоставяме на остарели идеи в областта ни, които не ни позволяват да растем.

Налага се да се противопоставяме на собствените си вредни импулси.

Налага се да се противопоставяме срещу структурни сили, които ни въздействат като социална класа, религия, пол, раса и традиции.

Дори желанията ни са в голямата си част оформени от средата, в която сме родени или попаднем: да си намерим съпруг/а, които да ни готвят и перат; да сме политически активист; или да сме космополит, общуващ със забележителни хора.

Всеки, който е мислил по- дълго над въпроса за волята, стига до заключението, че действията ни са предопределени. Но тази идея е дълбоко противоречаща на интуицията ни, че имаме контрол над решенията, мислите и поведението си.

А защо не и върху околния свят? Още повече, че немалко идеи, постижения и промени се приписват на отделни личности. Казваме си, че са необикновени, но ако Дарвин не беше изложил теорията за еволюцията, несъмнено честта щеше да се падне на шепа други учени, които по същото време работят по същата хипотеза. Може би нямаше да се ползва от същата надлежност и изчерпателност, но все пак следващото поколение щеше да я доизглади. Гении, но хора.

Да се осмелим да станем малко по- забележителни

Разликата между носителите на промяната и обикновените хора е, че първите смятат, че институциите и правилата са гъвкави, а вторите- че ги задушават.

Всяко понятие от социалната сфера е създадено от човек не толкова по- умен от нас.

Винаги има план Б.

Винаги може и двете.

Една от най- ярките характеристики на агентите е, че действат независимо. Просто ги спускат на определено място, а те трябва да се оправят сред непредвидените обстоятелства и непознатите.

Разбира се те са подготвени, но положението винаги се оказва по- различно от представата ни.

Затова изготви си план за действие. Но също знай, че той никога няма да е завършен.

Така че, бъди подготвен, но се впускай преди да си съвсем готов. Да кажем, че на 80% е ОК.

Може да звучи противоречиво, но аргументите ми по- горе надявам се са ви убедили, че не е чак толкова.

Добре, какво става, ако изникне нещо непредвидено, с което нямаме понятие как да се справим.

Тогава е добре да разчитаме на стабилни и компетентни хора, които имат другото парче от пъзела.

Да си съберем екип

Представата ни е, че агентите са самотни, но често те имат подкрепа в слушалката или чрез джаджите, които им предоставя централата.

Не е нужно да вършиш всичко сам, за да се придвижваш към целите си.

Агентите знаят, че за да постигнат повече трябва да разчитат на околните. Затова имат екип, който да ги подкрепя.

Агентите също вербуват. Във всеки срещнат те виждат потенциален съдружник или ресурс.

Тъй като имат по- голям опит, те могат да разчитат на преценката си както по отношение на хората, така и по отношение на околната среда.

Да бъдем по- наблюдателни

Когато влезат в помещение, агентите си създават концептуална представа за действащите лица и обстановката. Така и ние можем да се опитваме да опознаем сътрудниците си.

Знайте контекста и нормалното ниво- неща, които трябва да се случват, но също неща, които не трябва да се случват. Например, останете цял ден на работа за да усетите ритъма на мястото. Сигурно сте усещали колко е странно като пристигнете някъде малко по- рано от обикновено.

Знайте също какво е приемливото ниво- на какви обороти може да действаш за да си спокоен, че си изпълнил задълженията си и да може да посветиш останалото си време, енергия и внимание на важните за теб неща. Това е много полезно ако не сме кондиция независимо дали поради болест или тъга.

Страхът стеснява хоризонтите. За да имаме максимално широк поглед, трябва да се научим да подхождаме хладнокръвно и реалистично. Малко ситуации са въпрос на живот и смърт. Тук помага да споделяме и да търсим подкрепа.

Научете се да се справяте със стреса. Това няма толкова общо с понасянето, колкото със създаването на навици и островчета спокойствие сред хаоса: музика, медитация, граници.

Претоварването и изтощението са обратното на издръжливост.

Шпионите се справят не защото живеят в постоянна напрегнатост, а защото между задачи разпускат с коктейл и забавна компания; важи както за тялото, така и за ума.

Ако нямаме тази възможност, когато някое положение ескалира, нужно е да се усетим да прекъснем нежелания ефект на доминото: криза води до паника. За спиране на закономерността пробвайте техниката "готови, на старта, бум": спрете каквото правите за няколко мига. Просто поемете дълбоко въздух!

Агентите осъзнават, че не е възможно да се представяш оптимално постоянно.

Затова те си резервират две зони: зоната на представяне и зоната на възстановяване.

Неслучайно след особено опасна мисия, виждаме агентите да разпускат в луксозна обстановка някъде из Италия например.

Ето и друг аспект на агентите: те общуват с разни хора и опознават разни места. А знаете ли, че един от показателите за висока социална класа е, че познавате хора от различни поприща: от чистач до министър.

Изисква се въображение, но и преживявания, за да си представиш какво е възможно, за да действаш!

Какво ви се иска да сбъднете?

Ако сте агент, може.

Вижте още: Бъди ментор