В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Обратно инженерство

По време на Втората световна война германците заловили американска базука, разглобили я и след като разбрали как функционира създали свой вариант наречен Панцершрек. По същия начин СССР правя свой радар на базата на този на лабораториите на MIT.

Китай се опитва да копира реактивен двигател, но не им се получи.

На програмистите им се налага да разгадават кода на вирусите и да откриват недостатъци в софтуера, за да осигурят по- голяма сигурност на компютърните системи.

Когато излезе нова машина на пазара, не е изключено конкуренти да закупят една, за да видят как работи и какво ново са добавили. Същото може да се направи когато продукта вече не се произвежда, документацията е изгубена или доставчика вече не може или не желае да предоставя резервни части.

Освен в шпионажа, промишлен или военен, този метод се използа в инженерството, археологията и биологията например при Проекта за човешкия геном.

Нарича се обратно инженерство, или още обратна индукция.

Според уикипедия това е "процесът по преоткриване и възстановяване (реконструиране) на технологичните принципи и механизми, по които е създаден определен обект, машина или програма".

Обратно инженерство

Повечето неща, към който се стремим в живота са познати. Осъществяването, а не откриването им е трудно.

Да бъдеш астронавт или счетоводител са мечти на мнозина.

Да изработиш бижу или доклад са умения, които може да научим.

Да спестиш за почивка или за бебешко кошче е борба, но не е нещо невиждано.

Следователно може да следваме стъпките на хората преди нас и да започнем да разгадаваме как са го постигнали от крайния резултат.

Какво може да възстановим по този метод?

  • кариера
  • процес
  • бизнес
  • завършения продукт
  • постижения
  • комуникация
  • финанси

И това не е всичко.

Бизнес и кариера

Разбира се нещата в разните индустрии се развиват постоянно, но все пак в миналото има ценни уроци. Иска се търпение и схватливост, но за да ви хрумне от къде да започнете за да имате мечтаната кариера, вижте ранните творби, не шедьоврите, на режисьори, мениджъри или каквито и други професии, към които се стремите. Научете кой е поста преди мечтания, тоест каква траектория са следвали хората на които се възхищавате. За целта потърсете техни интервюта, книги или биографии на сайта при история на компанията може би.

Когато имате крайната точка в ума си може вместо да мислите какво да бъде, да започнете с какво не искате: може да нямате проблем да работите през уикенда, но да искате повече гъвкавост; може да не се чувствате комфортно да говорите по цял ден, а да ви трябва повече самостоятелност; а може да решите да не печелите толкова, но да се чувствате удовлетворени.

Ако не сте ориентирани, може да започнете от дохода, който искате да получавате. В някои индустрии има горе- долу определено заплащане, а в други много вариации. Някои дейности, дори и да изискват подобни умения, са по- добре платени. Ако пък сте бизнес или фрийлансър, трябва да знаете колко продукта или услуги и на каква цена ще трябва да продадете, за да постигнете целите си.

Преди е било по- лесно когато някои започне начинание да се види как се довежда до благополучен завършек, но за жалост днес почти ги няма симпатичните работилнички, градината или сергиийките на открито.

Днес почти всичко е зад затворени врати и онлайн.

Затова трябва да се ровим там, например в the way back machine може да се види как са изглеждали сайтове като google, amazon или twitter в началото. Това ни показва, че не е нужно да започнем с всички екстри, а и че ако нещо върши работа, видът няма такова значение.

Проект или проблем

Щом ви е възложен някакъв проект, започнете от крайната дата и помислете какво трябва да се е случило до тази или онази дата. Разбивайте прогресивно от общи на все по- конкретни задачи!

Помислете кои са основите, минималните събития, хора или ресурси, без които не можете да го осъществите и ако се справяте в срок добавете незадължителни, но желателни детайли.

С този метод получавате не списък, а нещо като метро карта с куп разклонения, която да ви води по пътя.

Така ще знаете точно какво трябва да се случи преди откриването, събитието или крайния резултат да е факт. А за да се случат тези събития, какво е нужно?

Друго полезно е да отделите няколко момента, за да обсъдите какво може да се обърка, за да го избегнете.

Понякога е много по- важно да не правите грешки, отколкото да измислите нещо революционно или уникално та клиентите ви да са принудени да се примиряват с лошо качество, защото нямат избор. Да избягваме глупостта е по- лесно от това да търсим гениалност или перфектност.

Размислете също какво може да мине феноменално, защото трябва да се подготвяме и за нещата, които надминават очакванията ни. Нерядко многото хубаво пак е плашещо и създава друг вид проблеми, но все пак хубави проблеми.

Продукт или предмет

Дори още да не знаете как точно ще се случи, представете си как ще изглежда завършения продукт през очите на бъдещите му ползватели. Ако ще си купувате радио няма да искате да го разглобите веднага, а ще си представите какви готини неща ще може да прави.

Представете си как да се подредят страниците, спирките или стъпките, които ще следват собствениците на обект. Как се разопакова? Как се настройва? Кое копче се натиска първо? Как се захваща в ръка? Кой е първият урок? Каква информация ви трябва, за да започнете да извършвате услугата?

След това наблюдавайте механизма, по който работи подобно изделие, скицирайте начина, по който си представяте, че ще работи и сравнете резултата с първообраза.

Помислете какви материали се използват най- често, как си взаимодействат отделните части и коя е основата. Помислете и защо (не само какво) и на базата на тези размишления решете какво ще ползвате вие. Важи за солиден или за виртуален продукт!

Ползата на това да не започвате с празен лист, а с някакъв колкото и груб да е модел е, че имате на какво да реагирате. Ще можете да прецените какво ви харесва и кое не. Ако ви прави впечатление, сигурно и чуждите потребители, последователи или клиенти може да му се мръщят. Не един и двама автори са започнали кариерата си като са си казали “Това мога да го напиша по- добре!” и било така.

Ако се отнася за физически продукт може да направите отливка, 3D сканиране с принтер или CAD рисунка. Ако е свързано с химия като при парфюмите, храните или козметиката ви трябва опит или лаборатория.

Ако се отнася за дигитален или уеб продукт проверете кои фреймуърци или програми се ползват за направата им. За уеб страници може да ползвате разширение като What runs, за медия вижте списъци с приложения или потърсете уроци в youtube. Освен функциите, докато сърфирате си нахвърляйте идеи за дизайна: вижте кои шрифтове ви допадат или се четат най- лесно, как да си подредите съдържанието и кои изображения какво настроение създават.

Общуване и привличане

За да е успешна която и да е човешка дейност трябва, ако не убедим някой да ни помогне, то поне да погледне и ползва направеното от нас.

Тук става въпрос за начините, по които привличаме хора за каузата, услугата или произведението си.

За вътрешна комуникация дали ще се организираме с помощта на презентация, видеоконференция или обсъждане на документите на кафе?

За комуникация с клиенти, което включва социални медии и тренинги, кое според наблюденията ни се оказва най- сполучливото и ефикасно: видео (кратки клипчета или уебинари), аудио, картинки или текст? Дигитално или разпечатано?

Каквото и да изготвяте дали имейл или бележка, започнете да пишете с идеята какво искате човекът от другата страна да направи или разбере, тоест пак отзад напред.

За да усъвършенствате тези си умения, запишете се за бюлетина на конкуренти или хора, които ви вдъхновяват. Пробвайте да влезете в магазина на конкурентите: как се чувствате, какво бихте копирали и какво бихте избягвали от отношението и посланията, които долавяте?

Информация

Колко тунери за пиано има в Чикаго?

Колко тенис топки са нужни за запълването на олимпийски басейн?

Такива въпроси, за които има малко или никакви данни се наричат преценки или задачи на Ферми.

Енрико Ферми е италианския учен, който построява първия ядрен реактор и теории от атомната до астрофизиката. По време на първите ядрените тестове в пустинята, той прави изчисления за силата на ядрения взрив по движението на хартишки от шоковата вълна. Опитва се да отгатне също колко извънземни цивилизации има във вселената.

За решаването на такива проблеми се използват приблизителни оценки, които в повечето случаи са ни достатъчни за да вземем решение.

А начина да узнаем непознатото е на базата на неща, които вече знаем.

Например за да разберем колко голям е пазарът на дрехи, използваме за база продажбата и оборота на производителите на платове, каква част се ползват за други цели и колко често хората си купуват дрехи.

За откриването на броя на тунерите в Чикаго ни помагат населението на града, горе- долу колко от домакинствата имат пиано и колко пъти и работа извършват майсторите, които настройват пианото.

Имате ли идея вече към какво да приложите този метод? След като имате вашата карта в ръка ще ви трябва реално изпълним план за ежедневието.