В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Спечелете поста | Докажи, че можеш да свършиш работата (част 1)

Малко хора нямат необходимост да доказват, че имат умения, опит и енергия да си изкарват хляба. Това важи както за служители, така и фрийлансъри или собственици на бизнес.

Толкова талантливи хора нямат шанс да вършат важна и неотложна работа, на която са способни, защото уменията или потенциала им остават недоценени.

Вие го знаете, аз го знам, както и някои рекрутъри, които изпращат редица квалифицирани кандидати, които биват неизменно отхвърляни.

Но всеки мениджър може да потвърди, че някои служител с автобиография, която е далеч от впечатляваща, е станал най- ценния му помощник, а друг с куп похвали и резултати е бил най- малкото трън в задника.

Проекти

Покажете истински умения

Затова едно от най- полезните умения, което може да развием в днешно време е продаването.

То може да бъде чрез редица свидетелства като препоръки, предишна работа или сертификати. Но ще се опитам да ви убедя да използвате рядко срещан подход в България, а именно чрез истинска работа подобна на тази, която ще се изисква от вас, ако ви наемат.

Може да се отнася както за фирмата, в която си представяте да работите, но може и да се осланя на въображението ви.

Може да е завършен проект, както и само план за действие.

Може да я сложите в портфолиото си или да я пратите когато общувате с представител на фирмата.

Ако имате съмнение, че може да се възползват от труда ви, пратете само парче от свършеното. Ако са недоволни, ще знаете, че не ви заслужават и едва ли ще става по- розово.

Какво да изготвите?

Ето в какъв формат може да бъде в зависимост от областта и наклонностите ви, а и задълженията в обявата ще ви подскажат:

  • доклад;
  • презентация;
  • маркетинг план;
  • прес съобщение;
  • прогноза;
  • анализ;
  • интервюта;
  • редизайн или мокъп;
  • график;
  • и т.н.

За да ги изготвите, трябва да направите проучвания и да се потрудите, но започването на нова работа е сериозно решение, така че не бива да го оставяте на случайността. Ако пращате CV на 100 места, статистически може и да ви потърсят и после да ви направят оферта от две- три, но ако още от началото покажете, че може да вършите каквото се изисква, шансовете ви скачат в пъти.

Шаблонът

Ето и примерен имейл, който може да пратите:

Здравейте, [ИМЕ]!

Казвам се [ИМЕ] и видях, че търсите [ПОЗИЦИЯ]. За да засвидетелствам интереса си, както и да демонстрирам с какво бих допринесъл/а в [КОМПАНИЯТА], реших, че би било полезно да [ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА/ АНАЛИЗА/ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА].

[ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЛИНК ИЛИ СНИМКА, ИЛИ ИСКАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ДА ИМ ПРЕДСТАВИТЕ ПОТЕНЦИАЛНИ ПАРТНьОРИ ИЛИ КЛИЕНТИ]

Накратко за мен: [ОПИСАНИЕ НА ОПИТА ВИ, СВЪРЗАН С КОНКРЕТНАТА СФЕРА И/ ИЛИ ЛИНК КЪМ ПОРТФОЛИО ИЛИ CV]

Благодаря за отделеното време! Надявам се да имаме възможност да обсъдим детайлите и следващи стъпки.

Поздрави,

[ИМЕ]

Този подход върши работа защото не питаме водопроводчика дали има диплом, а дали може да спре теча.

Вижте също как да докажете на потенциални клиенти или партньори в бизнеса, че можете да решите проблема им.