В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Какво е бизнес модел и как да си направя?

Особено днес, хората ни казват, че парите не купуват щастието.

Но да не знаете как вие или компанията ви си набавя средства е непрактично, да не кажем глупаво.

Може да си мислите, че бизнес моделите нямат нищо общо с вас?

Платно за бизнес модел

Но вие се сблъсквате с множество модели всеки ден!

А и самите вие имате бизнес модел.

Как така?

Бизнес моделът е начинът, по който някой (обикновено организация, но не задължително) печели пари.

Моделът на по- голяма част от хората е да продават времето, или по- точно услугите си, на един клиент. Този клиент наричаме работодател.

Друга част- хората със свободни професии, или така наречените фрийлансъри (адвокати, преводачи, дизайнери), имат общо взето два варианта: да предлагат услугите си или да вложат усилия в направата на продукт, който да продават.

Ако замисляте бизнес начинание настрана (което си е умен ход, тък като работата не ни е гарантирана) четете нататък.

Естествено, при фирмите положението е малко по- сложно.

Бизнес модел за бизнеса

Не обичате ли моделите? Те са най- ефективния начин за мислене за света във всяка област на човешкото познание!

Всеки модел е опростена версия на реалността.

Той не трябва да е супер точен, но трябва да е полезен.

За какво?

Накратко, бизнес моделът описва как дадена организация създава, доставя и улавя стойност.

Той ви кара да се замислите кои са съществените елементи от вашия бизнес.

При изготвянето му следва да се замислите за стратегия и планиране, финанси, процеси и операции, и всякакви потоци: на пари, стоки и информация, която ви трябва за пазара, потенциалните клиенти и нужната инфраструктура.

Създаване. Стойността е доброто, което допринася бизнеса в света. Как предлагането на този продукт или услуга решава някакъв проблем?

Доставяне. Дори и да имаме най- страхотното предложение, ако то не достигне до клиента, ползата е никаква. Така че трябва да помислим за канали за разпространение: първо, разпространение на съобщението (какъв маркетинг ще водим- навътре или навън, директен или чрез партньори) и после разпространение на самото решение (продажба, доставка и обслужване). Какво предимство може да имаме благодарение на пазарене и преговори за ресурси и партньори? Тук е моментът да се запитаме за първичните (запасяване, операции, доставяне) и поддържащи (ЧР, счетоводство, планиране) дейности от веригата на стойността на Портър.

Улавяне. Когато става време за плащане е важно цената да включва разходите, така че да не се окаже, че работите на загуба. Тук е мястото да помислите за конкурентите и дългосрочната ви стратегия.

За да сме сигурни, че имаме солиден модел трябва да се уверим, че има достатъчно хора, които се интересуват от предлаганото, както и че те ще могат да си го позволят.

Най- популярният инструмент за определяне на успешната комбинация през последните години е канвата за бизнес модел.

Канва за бизнес модели

Изтеглете канвата за бизнес модел оттук.

За да имате начална идея, попълнете следните изречения:

Аз съм [професия или какво правите?]. Помагам на клиентите си да [постигнат какво?], за да могат да [имат повече спокойствие/ клиенти/ време за семейство и приятели] чрез [физически продукт, консултации, книга, софтуер или приложение, курс]. Мога да предложа по- добра поддръжка заради [добри отношения с доставчици, компетентни хора, по- лесен достъп до суровини и т.н.].

Видовете бизнес модели могат да бъдат много: офлайн или онлайн, с (стоки и услуги) или без (търговия, реклами) собствен продукт, отговорни или експолатативни и т.н.

Бизнес моделът (цели) е първа крачка към съставянето на бизнес план, който служи вече за минаване на едно по- конретно ниво (стратегия и тактика).

За да се запознаете с многообразието от бизнес модели, както и други рамки, които ви помагат да установите и развивате бизнеса си, вижте по- подробното и безплатно обучение по Бизнес модели и бизнес планове.