В ОФИСА

Практични съвети за професионалисти

Какво е бизнес модел и как да си направя?

Особено днес, хората ни казват, че парите не купуват щастието.

Но да не знаете как вие или компанията ви си осигурява приходи е непрактично, да не кажем глупаво.

Може да си мислите, че бизнес моделите нямат нищо общо с вас?

Платно за бизнес модел

Но вие се сблъсквате с множество модели всеки ден!

А и самите вие имате бизнес модел.

Как така?

Бизнес моделът е начинът, по който някой (обикновено организация, но не задължително) печели пари.

Моделът на по- голяма част от хората е да продават времето, или по- точно услугите си, на един клиент. Този клиент наричаме работодател.

Друга част- хората със свободни професии, или така наречените фрийлансъри (адвокати, преводачи, дизайнери), имат общо взето два варианта: да предлагат услугите си или да вложат усилия в направата на продукт, който да продават.

Ако замисляте бизнес начинание настрана (което си е умен ход, тък като работата не ни е гарантирана) четете нататък.

Естествено, при фирмите положението е малко по- сложно.

Бизнес модел за бизнеса

Не обичате ли моделите? Те са най- ефективния начин за мислене за света във всяка област на човешкото познание!

Всеки модел е опростена версия на реалността.

Той не трябва да е супер точен, но трябва да е полезен.

За какво?

Накратко, бизнес моделът описва как дадена организация създава, доставя и улавя стойност.

Той ви кара да се замислите кои са съществените елементи от вашия бизнес.

При изготвянето му следва да се замислите за стратегия и планиране, финанси, процеси и операции, и всякакви потоци: на пари, стоки и информация, която ви трябва за пазара, потенциалните клиенти и нужната инфраструктура.

Създаване. Стойността е доброто или ползата, която допринася бизнеса в света. Често става дума за превръщане на материал в по- ценен предмет: от памук в плат в дреха, или от зърна Coffea arabica в смляно кафе в напитка, която ви сервират, или от силиций в чип в компютър. Друг начин се явява облекчаване на нечие ежедневие чрез труда ви. Когато имате задача да измислите как да създавате стойност запитайте се как предлагането на този продукт или услуга решава някакъв проблем?

Доставяне. Дори и да имаме най- страхотното предложение, ако то не достигне до клиента, ползата е никаква. Така че трябва да помислим за канали за разпространение: първо, разпространение на съобщението (какъв маркетинг ще водим- традиционен или привличащ, директен или чрез партньори) и после разпространение на самото решение (продажба, доставка и обслужване). Какво предимство може да имаме благодарение на пазарене или преговори за ресурси и партньори? Тук е моментът да се запитаме за първичните (запасяване, операции, доставяне) и поддържащи (ЧР, счетоводство, планиране) дейности от веригата на стойността на Портър.

Улавяне. Днес този етап се нарича още монетизиране и означава намиране на начин да печелите от дейността или активите си- имоти, машини или произведения като песни или книги. Когато става време за плащане е важно цената да включва разходите, така че да не се окаже, че работите на загуба. Освен това купуването или наемането при вас трябва да става с минимални пречки. Също така трябва да измислите как да не позволявате на конкурентите си да ви изтикат и подлъжат потенциални клиенти като се възползват от усилията ви да кажем за подобряване на имиджа на индустрията. Тук е мястото да помислите за дългосрочната ви стратегия.

За да сме сигурни, че имаме солиден модел трябва да се уверим, че има достатъчно хора, които се интересуват от предлаганото, както и че те ще могат да си го позволят.

Най- популярният инструмент за определяне на успешната комбинация през последните години е канвата за бизнес модел.

Канва за бизнес модели

Изтеглете канвата за бизнес модел оттук.

За да имате начална идея, попълнете следните изречения:

Аз съм [професия или какво правите?]. Помагам на клиентите си да [постигнат какво?], за да могат да [имат повече спокойствие/ клиенти/ време за семейство и приятели] чрез [физически продукт, консултации, книга, софтуер или приложение, курс]. Мога да предложа по- добра поддръжка заради [добри отношения с доставчици, компетентни хора, по- лесен достъп до суровини и т.н.].

Видовете бизнес модели могат да бъдат много: офлайн или онлайн, с (стоки и услуги) или без (търговия, реклами) собствен продукт, отговорни или експолатативни и т.н.

Бизнес моделът (цели) е първа крачка към съставянето на бизнес план, който служи вече за минаване на едно по- конретно ниво (стратегия и тактика).

За да се запознаете с многообразието от бизнес модели, както и други рамки, които ви помагат да установите и развивате бизнеса си, вижте по- подробното и безплатно обучение по Бизнес модели и бизнес планове.